Hlavní obsah

Clintonová: pokud Írán ustoupí od jaderných zbraní, štít znovu posoudíme

Právo, Jiří Roškot (Washington)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Pokud by se podařilo odvrátit Írán od snahy získat jadernou zbraň a jeho vedení by změnilo své chování, jsou USA připraveny znovu posoudit plán raketové obrany. V odpovědi na otázku Práva to v úterý ve Washingtonu řekla ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

Foto: Jaroslav Richter, ČTK

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová

Článek

 „Pokud na íránské straně uvidíme změnu chování v tom, co považujeme za jeho snahu získat jadernou zbraň, pak budeme připraveni (plán raketové obrany) přehodnotit. Od toho jsme ale hodně, hodně vzdáleni,“ řekla ministryně po setkání s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Doufat v nejlepší a plánovat pro nejhorší

„Musíme však být realističtí. Musíme doufat v nejlepší, ale plánovat pro nejhorší,“ zdůraznila Clintonová. „Proto obdivuji českou vládu. Chápu, že to pro ni bylo těžké rozhodnutí,“ řekla s tím, že je vnímá stejně jako na straně Polska jako projev vůle být připraveni pro případ, že nebude možné Irán přesvědčit.

V odpovědi Právu, zda nynější krize může mít za následek odklad rozvoje a rozmístění raketové obrany Clintonová řekla, že „úvahy o raketové obraně jsou převážně technické. Mohou v tom být ekonomické faktory, ale vždy jsme v tom viděli technickou výzvu, aby kterýkoli rozmístěný systém plnit svůj cíl". Kladla důraz na účinnost systému.  

K nejnovějším signálům v íránsko-amerických vztazích poznamenala, že existuje příležitost, aby vláda v Teheránu „ukázala vůli rozevřít svou pěst“. Vyjádřila naději, že v budoucnu budou příležitosti dospět k vyjasnění stanovisek.

Obamova administrativa podle jejích slov zastává stejný názor, jak předchozí: trvá na pokračování šestistranných rozhovorů se Severní Koreou s cílem denuklearizovat poloostrov a zamezit šíření jaderných zbraní. Podle svých slov o tom odjíždí v příštích dnech ujistit americké spojence.

Reklama

Výběr článků

Načítám