Hlavní obsah

Americký balíček pomoci ekonomice hrozí roztržkou s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WAHINGTON

Evropská unie a Kanada kritizují další americký plán pomoci ekonomice, které má pomoci stimulační balíček ve výši 825 miliard dolarů, tedy asi 17 biliónů korun. Vadí jim protekcionismus, který je součástí plánu. Peníze získají jen ty stavební firmy, které používají americkou ocel a americké stavební materiály.

Článek

Plán počítá s vyhlášením programu „Kupuj americké“. Podle vyslance EU ve Washingtonu Johna Burtona by přijetí plánu představovalo „nebezpečný precedens v době, kdy svět čelí globální ekonomické krizi“. Bruton dále okomentoval podobu balíčku slovy: „Jestliže zavedeme sérii protekcionářských opatření, existuje možnost ohrožení postavení (USA) jako světového vůdce.“

Americký prezident Barack Obama balíček podporuje a doufá, že jeho prosazení napomůže jmenování třetího republikána do vlády. Ministrem obchodu by se měl stát senátor Judd Gregg. Sněmovna reprezentantů balíček již schválila, ale v Senátu je situace komplikovanější.

Bílý dům ale výhrady Evropy vnímá. Uvedl, že zvažuje vyřazení této klauzule o nákupu amerického zboží ze závěrečné podoby textu, i když minulý týden viceprezident Joe Biden uvedl, že je legitimní mít v nějaké formě opatření typu "Kupuj americké".

Kanadské výhrady

Výhrady má i Kanada, která je na americkou ekonomiku těsně navázaná. Na Senát se už obrátil kanadský velvyslanec ve Washingtonu Michael Wilson. V dopise píše, že implementování tohoto požadavku by bylo nejen nebezpečným precedentem, ale mělo by také globální odezvu. „Spojené státy by ztratily morální autoritu tlačit na ostatní země, aby nezaváděly protekcionářská opatření.“

Kanadský ministr zahraničního obchodu Stockwell Day v rozhlasové stanici CBC plán také odsoudil: „Tato protekcionářská opatření v čase recese mohou věci jen zhoršit.“

Obama se už ve volební kampani vyjadřoval k dohodám o severoamerické zóně volného obchodu NAFTA a jejím dalším rozšiřováním, aby získal hlasy skeptických dělníků, kteří se jí cítí ohroženi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám