Hlavní obsah

VIDEO: Zatímco Obama tančil, Bushe v Texasu vítaly davy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIDLAND/WASHINGTON

S odchodem z prezidentského úřadu opustil George Bush v úterý také hlavní město Washington a vrátil se do rodného Texasu. Zatímco nový prezident Barack Obama se ženou ve Washingtonu tančil na deseti plesech, Bushe v Texasu vítaly tisíce příznivců.

Článek

Bush se v Texasu setkal se zcela opačnou reakcí publika. Zatímco při příchodu na Obamovu přísahu na západní terase Kapitolu ho v poledne čekalo bučení a nesouhlasné výkřiky statisíců lidí shromážděných na prostranství směrem k Washingtonovu monumentu, večer ho v Texasu vítala záplava velkých W modré, rudé a bílé barvy v rukou více než 20 000 příznivců.

:. George Bushe v Texasu vřele přivítali. Zdroj: Reusters/Stream.cz

Bush v minulých dnech řekl, že svých zásadních kroků v prezidentském úřadu nelituje. Totéž zopakoval po příletu do Texasu. Dodatek, že Amerika prožívá svůj velký den, protože byl do úřadu uveden dobrý člověk, se už setkal s chladnějším potleskem.

:. Bushovi po příletu do texaského Wacafoto: ČTK/AP

Ve Washingtonu a dalších městech se mezitím slavilo. Prezidentský pár Barack a Michelle Obamovi navštívil desítku oficiálních plesů.

Do Bílého domu se po letech vracejí děti

Po osmi letech se v prezidentském sídle opět objeví i dětské osazenstvo – Malia (10) a Natasha (7) Obamovy. Mladší z nich, které se také říká Sasha, je nejmladším potomkem prvního páru v Bílém domě po Johnu F. Kennedym mladším, jenž se nastěhoval v prvních únorových dnech roku 1961. Synovi Kennedyových tehdy byly pouhé tři měsíce. 

Chelsea Clintonové bylo v lednu 1992 necelých dvanáct, zatímco Amy Carterové devět. Dcery prezidentů Johnsona a Nixona už byly odrostlé.

Malia a Sasha už po novoročních svátcích nastoupily ve Washingtonu do soukromé školy a těší se na pejska, kterého jim po svém zvolení otec slíbil. Psi jsou tradičními spoluobyvateli Bílého domu.

V sídle bude prezident pod lupou i své tchyně

Nový šéf Bílého domu bude pod bdělým dohledem – a to nejen tajné služby. Do nového sídla se totiž s jeho rodinou nastěhuje i tchyně Marian Shields Robinsonová (71) a televizní diváci se už těší na šprýmy, které si prezidenta budou dobírat.

"Paní Robinsonová přijde s rodinou, aby děvčatům (dcerám Malii a Sashe) pomohla s aklimatizací, a v příštích měsících se rozhodne, jestli zůstane v D. C. nastálo,“ oznámila Obamova mluvčí. Říká se, že Obama s tchyní vychází dobře. Na snímcích z volební noci dokonce sedí společně na sofa, sledují nabíhající výsledky a drží se za ruce.

Robinsonová, která byla léta sekretářkou zasilatelského obchodního domu a vypracovala se až na členku vedení banky, dlouho odkládala odchod do penze. Udělala to až loni v létě, aby pomohla dohlížet na vnučky, když rodiče jezdili po mítincích.

Obama v jednom televizním rozhovoru na osobní otázku s úsměvem odpověděl: "Neříkám své tchyni, co má dělat. Nejsem hloupý. Proto jsem byl přece zvolen prezidentem, člověče!“

:. Marian Robinsonováfoto: ČTK/AP

Robinsonová nebude první tchyní pobývající v Bílém domě. Podle listu The Washington Post v něm trávila celé týdny i Jenna Welchová, matka Laury Bushové. Největší "peklo“ ale prý měl v tomto ohledu prezident Harry Truman (1945–53). Jeho tchyně Madge Gates Wallacová ho totiž často a nevybíravě kritizovala. "Nikdy ho neměla ráda. Vždy měla pocit, že dcera Bess se provdala pod svou úroveň,“ shrnula tuto napjatou rodinnou situaci historička Myra Gutinová z Ryderovy univerzity v New Jersey.

Truman prý hubaté a nepříjemné tchyni pro klid radši ve všem vyhověl. Pohodu měl naopak jeho následovník Dwight Eisenhower (1953–61): jeho tchyně totiž vyspávala až do oběda, což prý ostatně ráda dělala i jeho manželka.

Obamův Chrysler je v dražbě za milión

Televize FoxNews rovněž informovala, že Obama prodává svůj vůz, který si koupil loni v únoru. V garáži měl Chrysler 300, který je k mání za 40 tisíc dolarů.

Nový prezident však svoji "ojetinu“ draží na internetovém serveru Ebay a vyvolávací cena je podle stanice milión dolarů. Sběratelská cena vozu tedy může vyskočit o mnoho výš, uvedla stanice.

:. Obama už má svou voskovou figurínu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám