Hlavní obsah

Obama je na vrcholu popularity, věří mu 84 procent Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

S blížící se úterní inaugurací nového amerického prezidenta Baracka Obamy dále vzrostla jeho podpora. Způsob, jakým přebírá moc od George Bushe, schvaluje 84 procent Američanů. Plyne to z průzkumu CNN zveřejněného v neděli. Američané se rovněž domnívají, že inaugurace je šancí, jak sjednotit Spojené státy.

Foto: Jim Young, Reuters

Barack Obama hovoří v Lincolnově památníku.

Článek

Poslední číslo 84 procent je o dva procentní body vyšší než výsledky průzkumu z poloviny prosince. Na začátku prosince schvalovalo způsob předávání moci 79 procent Američanů.

Podpora Obamy roste navzdory několika lapsům z posledních týdnů. V Obamově týmu se nakonec neobjevil avizovaný guvernér Nového Mexika Bill Richardson, protože se ukázalo, že je vyšetřován ve svém domovském státu. Kandidát na ministra financí Timothy Geitner zase nezaplatil 34 000 dolarů na daních. Nejen republikáni, ale i demokraté měly výhrady proti nominaci Leona Panetty na ředitele CIA.

"Jestliže veřejnost kritizuje Obamu za tyto minely, neprojevuje se to v jeho hodnocení,“ uvedl Keating Holland, který má v CNN na starosti žebříčky. Obama je navíc populární i u republikánských voličů. "Země je uprostřed líbánek, když šest z deseti republikánů kladně nahlíží na Obamu,“ dodal Holland. Výzkum ukazuje, že inaugurace může být šancí sjednotit zemi.

Šest z deseti Američanů si myslí, že inaugurace bude oslavou demokracie. Před čtyřmi lety, kdy do úřadu podruhé nastupoval George Bush, si to myslelo jen 40 procent obyvatel USA. .

Osloveno bylo 798 bílých Američanů a 332 Afroameričanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám