Hlavní obsah

Obama: zabít bin Ládina už není nutné

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zabít iniciátora teroristických útoků na USA z 11. září 2001 a vůdce teroristické sítě Al-Kajda Usámu bin Ládina už není nutné. Nastupující americký prezident Barack Obama to řekl v rozhovoru pro televizní stanici CBS. Jeho slova naznačují budoucí odklon Washingtonu od tvrdého stanoviska „živý nebo mrtvý“, které ve vztahu k teroristovi a jeho příznivcům prosadil prezident George Bush a jeho administrativa.

Foto: Jason Reed, Reuters

Nastupující americký prezident Barack Obama

Článek

„Samozřejmě bych upřednostnil, aby byl chycen nebo zabit. Jestliže však budeme mít smyčku tak utaženou, že bude přebývat kdesi v jeskyni bez možnosti komunikovat se svými agenty, pak dosáhneme našeho cíle ochránit Ameriku,“ řekl Obama.

„Myslím si, že jsme tak oslabili jeho infrastrukturu, že ať už je naživu nebo mrtvý, je tak v koutě, že nemůže operovat. Jsem si jistý, že je můžeme nechat takto unikat a zajistit, že nemohou cvičit teroristy, aby na naši zemi zaútočili,“ dodal.

Obamova slova signalizují odklon od tvrdého postoje Bushovy administrativy vůči teroristům. Jsou také v rozporu s rozhodnými výroky z předvolební kampaně. Ještě počátkem října Obama řekl: „Zabijeme bin Ládina a rozdrtíme Al-Kajdu. To musí být naše největší priorita v oblasti národní bezpečnosti“. Ve středu večer už Obama prohlásil, že prioritou číslo jedna je ochrana Ameriky před dalším útokem.

V zahraniční politice se v té souvislosti hodlá zaměřit na Afghánistán a pohraniční region s Pákistánem.

Šéf britské diplomacie: válka proti terorismu byla chyba

Bushovo nekompromisní tažení proti terorismu ve čtvrtek zkritizoval britský ministr zahraničí David Miliband. Učinil tak v článku pro deník The Guardian. Uvedl, že zavedení termínu válka proti terorismu, který se stal mantrou Bushova týmu, bylo chybou.

Termín příliš zdůrazňuje vojenskou sílu, což proti Západu sjednotilo různorodé teroristické skupiny. Správnou odpovědí na hrozbu je dodržování zákonů a lidských práv, nikoliv jejich podřazení, napsal Miliband.

Reklama

Výběr článků

Načítám