Hlavní obsah

V Bílém domě poobědvalo pět prezidentů USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pět amerických prezidentů, včetně budoucí hlavy státu Baracka Obamy, e středu usedlo ke společnému obědu, který 13 dní před odchodem z úřadu uspořádal dosluhující prezident George Bush. Spolu s nynějším a příštím pánem Bílého domu se neobvyklého setkání zúčastnili všichni žijící američtí exprezidenti - James Carter, George Bush starší a Bill Clinton. Podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové šlo o první podobnou schůzku po 28 letech.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zleva: Bývalý prezident George Bush starší, nastupující hlava státu Barack Obama, nynější prezident George Bush a bývalí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Článek

V Oválné pracovně Bílého domu popřál odcházející prezident svému nástupci jménem "všech exprezidentů" úspěch ve funkci, kterou převezme 20. ledna.

Obama poděkoval za pohostinství a vyjádřil naději, že od svých předchůdců dostane dobré rady. "Všichni pánové zde rozumějí tíze i možnostem tohoto úřadu," řekl Obama v Oválné pracovně po boku svých předchůdců.

"Dostat doporučení, dobré rady a přátelství od těchto osobností je pro mě mimořádná příležitost," prohlásil Obama, který ve volební kampani mnohokrát kritizoval politiku nynějšího prezidenta. "Chci poděkovat zvolenému prezidentovi, že se připojil k obědu exprezidentů," zažertoval před novináři Bush mladší, i když zatím stále ještě není členem exprezidentského klubu.

Všichni si podle něho přejí Obamův úspěch, bez ohledu na to, zda jsou demokraté nebo republikáni. "Všichni, kteří jsme sloužili v této pracovně, víme, že tento úřad přesahuje jednotlivce. Přejeme vám vše nejlepší, stejně jako celé zemi," řekl Obamovi. Ještě před obědem v soukromé prezidentské jídelně vedle Oválné pracovny se Bush a Obama setkali ke zhruba půlhodinovému osobnímu rozhovoru.

Už dopoledne přijal nynější prezident rovněž budoucího viceprezidenta Joa Bidena. S myšlenkou na setkání podle Perinové přišel Obama po návštěvě Bílého domu, k níž ho po listopadových volbách pozval prezident Bush. Současný pán Bílého domu s nápadem údajně ochotně souhlasil. Pro Bushe a Obamu byl dnešek od té doby první příležitostí k osobnímu setkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám