Hlavní obsah

Operace USA v Iráku a Afghánistánu budou dvakrát dražší, než se čekalo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vojenské operace Spojených států amerických v Iráku a Afghánistánu ve finančním roce 2009 započatém v říjnu budou dvakrát dražší, než se odhadovalo, setrvá-li současný trend. Podle agentury AP to řekl ministr obrany USA Robert Gates. Výdaje odhadl na 136 miliard dolarů (2,6 biliónu korun).

Foto: Scott Olson/Pool, Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Gates podle AP nehovořil ani za svého současného šéfa, prezidenta George Bushe, ani za toho budoucího, Baracka Obamu, když v novoročním dopise zákonodárcům oznámil, že Pentagon bude pro fiskální rok 2009 k loni schváleným 66 miliardám dolarů potřebovat dalších 70 miliard. "Je to můj osobní odhad,“ citovala AP Gatese.

Peníze by prý pokryly také další aspekty globálního boje Američanů proti terorismu, neberou však v potaz plánované vystupňování armádních aktivit v Afghánistánu. Oficiální žádost bude muset přehodnotit Obamova administrativa, na což se podle Gatesových slov měl Kongres připravit.

Kongres v loňském roce uvolnil na boj proti terorismu okolo 188 miliard dolarů (přes 3,6 biliónu korun). Celková částka uvolněná od září 2001 na zámořské války a programy spojené s protiteroristickým tažením činí 864 miliard dolarů (téměř 17 biliónů korun). Barack Obama slíbil, že výdaje na válku sníží.

Reklama

Výběr článků

Načítám