Hlavní obsah

Východ USA trápí silný mráz, statisíce lidí jsou bez proudu a tepla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm set tisíc domácností na severovýchodě USA je už druhý den bez elektřiny. Státy Maine, New Hampshire, New York a Massachusetts už od pátku trápí mrznoucí déšť. Ten na mnoha místech zpřetrhal dráty elektrického vedení. I když úřady se snaží škody napravit, přiznávají, že někde se lidé energie dočkají až ve čtvrtek.

Článek

Ve čtyřech státech je vyhlášen výjimečný stav. Opravářům pomáhají i týmy z jiných států, jen co ale jedno vedení opraví, mráz poláme jiné. Mnoho domácností nemá kvůli výpadkům ani teplo. Lidé proto ze studených domovů odcházejí do prostor, které pro ně místní úřady vyčlenily.

"Mám byt, ale bez tepla, světla a vody. Minulou noc jsem to tam ještě vydržela, ale teď už to nejde," svěřila se 74letá Amy Raymondová, která získala dočasné ubytování ve městě Rindge.

Tam skončil i 88letý Ed Stevens, ačkoli od pátku odmítal výzvy, aby opustil své promrzlé bydliště a uchýlil se na pár dní někam do tepla. "Nejdřív jsem je posílal pryč. Pak ale byla volba jasná - buď zmrznout doma, nebo zůstat několik dnů jinde. Tak jsem tady," říká.

Španělsko a Francii trápí sníh

Špatné počasí trápí i Evropu. K záplavám v Itálii se přidala i velká voda na jihozápadě Anglie.

Španělsko v neděli potrápil velký příval sněhu. Zkomplikoval automobilovou dopravu, a proto úřady vyzvaly obyvatele, aby cestovali jen v nejnutnějších případech. Celkem sedm horských průsmyků bylo uzavřeno, dalších 20 bylo sjízdných jen se sněhovými řetězy. Pro kamiony platila na některých úsecích dálnice ve směru z Madridu na města Burgos a Barcelona dopravní uzávěra.

Žena ve španělském městě Soria se brání hustému sněžení.foto: ČTK/AP

Sněhové bouře zasáhly v pátek a v sobotu také severní oblasti Švédska, kde jsou nyní tisíce domácností bez proudu. Husté sněžení a námraza komplikují rychlé opravy elektrické rozvodné sítě. Státní elektrárenská společnost Vattenfall vyčlenila pro kalamitní stav stovku pracovníků, kteří mají poruchy lokalizovat a opravovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám