Hlavní obsah

Obama plánuje vytvořit 2,5 miliónu pracovních míst

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHIGNTON

Dvouletý plán na oživení americké ekonomiky sužované prohlubující se krizí, který by měl vytvořit až 2,5 miliónu pracovních míst, připravuje budoucí prezident Barack Obama. Pomáhat by mu s tím měl nový ministr financí, jímž se má stát 47letý Timothy Geithner, dosavadní šéf newyorské odbočky centrální banky.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama

Článek

Aniž upřesnil podrobnosti své strategie, Obama v sobotu v rozhlasu řekl, že bez rázné akce hrozí nejsilnější ekonomice světa v příštím roce ztráta až miliónů pracovních míst.

„Pokud nebudeme jednat rychle a odvážně, pak bychom mohli podle většiny odborníků příští rok ztratit milióny pracovních míst,“ prohlásil nastupující prezident v pravidelném rozhlasovém projevu. „Riskujeme, že se nyní dostaneme do deflační spirály, která může dál zvýšit náš masívní dluh,“ varoval.

Nečekejte zázraky

Budoucí šéf Bílého domu upozornil ty, v nichž svou předvolební rétorikou vzbudil neopodstatněné naděje na zázračné zotavení ekonomiky, že s ničím takovým počítat nemohou.

„Neznáme rychlé a snadné řešení této krize, která se připravovala celou řadu let; situace se pravděpodobně může ještě zhoršit, než se začne zlepšovat,“ řekl Obama.

V říjnu Obama mluvil o návrhu podpůrného balíku v hodnotě 175 miliard dolarů. Jeho sobotní slova však naznačují, že je připraven k ještě větším výdajům. ¨

O tom, že finanční a ekonomická krize je teprve na postupu, svědčí i slova hlavního ekonoma Mezinárodní měnového fondu (MMF) Oliviera Blancharda: „To horší teprve přijde,“ řekl.

Růst podle něj přijde až v roce 2100

Ekonomický růst se podle něj nastartuje až v roce 2010 a potrvá další rok, než se globální finanční situace vrátí k normálu. MMF nemá dostatek prostředků, aby rozhodným způsobem napomohl řešení problému nedostatku hotovosti bank a firem.

Jmenování Geithnera ministrem financí má Obama oznámit v pondělí.

Geithner byl v 90. letech za prezidenta Clintona na ministerstvu financí a podílel se na ekonomickém balíčku pro Brazílii a Jižní Koreu. Šéf resortu financí za Clintona Lawrence Summers (53) se naopak má stát šéfem Národní ekonomické rady v Bílém domě a být tak hlavním poradcem prezidenta v těchto otázkách.

Oba, Geithner i Summers, mají zkušenosti z řešení finančních turbulencí. Spolupracovali při zvládání asijské finanční krize v letech 1997 až 1998 a při odvrácení krachu Mexika.

Před listopadovými prezidentskými volbami se objevily spekulace, že by finance, přinejmenším dočasně, mohl řídit nejbohatší muž světa, investor Warren Buffett.

Investoři vnímají Obamův výběr pozitivně. Po zveřejnění jmen americké akciové indexy výrazně posílily. Klíčový Dow-Jonesův burzovní index po několikadenním pádu vyskočil o 6,54 procenta na 8046,42 bodu, čímž se opět dostal nad psychologicky důležitou hranici 8 tisíc bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám