Hlavní obsah

Los Angeles je obklopeno požáry, shořely stovky domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Lesní požáry, které hnané horkým a nevypočitatelným silným větrem obklopily v uplynulých dnech americké Los Angeles, sužují jižní Kalifornii i v neděli. Podle agentury AP vítr zeslábl, ale přesto není jasné, kdy se podaří zlikvidovat tyto ohně, které už spolykaly tisíce hektarů půdy a stovky domů.

Foto: Mike Blake , Reuters

Kalifornští hasiči nastupují do práce.

Článek

Více než 10 000 lidí dostalo příkaz k evakuaci kvůli požáru, který se rozhořel v noci na sobotu na okraji lesní rezervace Angeles National Forest severně od Los Angeles. Oheň se stočil do údolí San Fernando a spálil více než 3200 hektarů půdy. Do sobotního večera se hasičům podařilo uhasit pětinu požáru a doufají, že boj proti ohni bude úspěšný, pokud vítr znovu nenabere na síle.

Mezitím požár zuřící od soboty také jihovýchodně od Los Angeles v okrscích Orange a Riverside spálil přes 800 hektarů půdy a zničil více než stovku domů a mnoho obytných karavanů. Zraněno zde bylo podle AP nejméně šest hasičů. Jen ve městě Anaheim dostalo 12 600 lidí příkaz k evakuaci.

Suchý vítr z pouště rozfoukal v pátek večer oheň i na úpatí hor v blízkosti předměstí Symar na severozápadě Los Angeles a podle starosty města Antonia Villaraigosy zničil víc domů než kterýkoli jiný požár v uplynulém desetiletí.

"Jsme vydáni na milost i nemilost větru. Matka příroda na nás v uplynulých patnácti hodinách nebyla příliš hodná," řekl starosta. V jeho oblasti v sobotu hrozilo, že plameny přeruší dodávky elektřiny do Los Angeles, ale dnes již o podobné hrozbě zdroje nehovořily.

Hasiči stáli proti patnáctimetrovým plamenům

Nejhorší škody jsou hlášeny z Oakridge Mobile Home Park, kde požár zcela zničil všech asi 500 karavanů a v okolí desítky dalších obytných a obchodních objektů. Nebyly hlášeny žádné oběti, ale šéf policie William Bratton řekl, že se trosky prohledají pomocí psů, aby se zjistilo, zda někdo nezahynul. Stovky lidí evakuovaných z této oblasti se uchýlily do útulku vybudovaného v jedné z místních škol.

"Nebylo vidět vůbec nic," říká sedmasedmdesátiletá Jackie Burnsová, která spolu s manželem utíkala před ohněm uprostřed noci. "Bylo to jako dívat se do černé díry. Připadalo mi to jako konec světa," dodává.

"Byla to naprostá ohnivá bouře," řekl novinářům Steve Ruda z losangeleského požárního sboru. "Hasiči stáli proti patnáctimetrovým plamenům, které se přehnaly přes mobilní domy v parku Oakridge," dodal s tím, že horko roztavilo i hasičské hadice na chodníku.

Hasiči dále od čtvrtka bojují proti zuřícímu požáru v luxusní enklávě Montecito v blízkosti Santa Barbary, kde už bylo zničeno 210 domů. Požár se zatím podařilo uhasit ze 60 procent a polovina z asi 5400 evakuovaných lidí se mohla vrátit domů. Zraněno zde bylo nejméně 13 osob.

Oheň ohrozil holywoodskou smetánku

Mezi 10 000 majitelů domů v Montecitu patří i americké hvězdy, například moderátorka televizních talk show Oprah Winfreyová nebo herci John Cleese, Christopher Lloyd a Rob Lowe. Za rezidenci patřící původně herečce Ellen DeGeneresové tu letos zaplatil generální ředitel americké společnosti Google Eric Smith údajně 20 miliónů dolarů (téměř 400 miliónů korun). Zatím není známo, zda oheň poškodil některý z těchto domů.

Místní meteorologická služba v neděli ráno místního času (odpoledne SEČ) sdělila, že se vichry zmírnily, ale vlhkost zůstane velmi nízká. Zatímco větry dosahovaly rychlosti až 130 kilometrů v hodině, dnes je to 40 až 63 kilometrů v hodině. To pomáhá hasičům hlavně zabraňovat tomu, aby se plameny šířily k dalším obydlím.

Kalifornskou "ohnivou sezonu", která pravidelně začíná v červnu, prodlužuje a zhoršuje sucho a komplikaci představují i domy v okrajových oblastech, jež jsou náchylné k požárům. "Kalifornie už má požáry celý rok," řekl Ruben Grijalva, ředitel kalifornského Úřadu pro ochranu lesů a proti požárům. "V Kalifornii už opravdu není žádná ohnivá sezona."

Okrsek Los Angeles, kde žije téměř deset milionů lidí, byl v letošním roce zatím od ohně víceméně ušetřen. V říjnu loňského roku zuřilo v jižní Kalifornii 30 požárů, které si vynutily evakuaci půl milionu lidí a poškodily na 2000 domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám