Hlavní obsah

Kubánci s obavami očekávají příchod hurikánu Ike

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI/HAVANA

Lijáky provázející hurikán Ike, který opět dosáhl čtvrtého stupně pětibodové Saffirovy-Simpsonovy stupnice síly hurikánů, už zasáhly ostrovy Turks a Caicos a živel směřuje nad jihovýchodní Bahamské ostrovy. Jeho postup vyvolává obavy především na Kubě, přes niž by se mělo oko hurikánu přehnat odpoledne SELČ.

Foto: Enrique De La Osa , Reuters

Obyvatelé Havany stojí frontu před obchodem s potravinami, aby se zásobili před úderem hurikánu Ike.

Článek

Oko hurikánu se během neděle pohybovalo východně od ostrova Grand Turk, na němž leží správní středisko ostrovů Turks a Caicos, a živel postupoval rychlostí 18 kilometrů v hodině k západo-jihozápadu. Hurikán poničil na Grand Turku přes 80 procent domů. Ostrov byl hurikánem zasažen fakticky přímo a stovky lidí přišly doslova o střechu nad hlavou.

Premiér Michael Misick uvedl, že obyvatelé se krčí na toaletách nebo pod schodišti svých poničených domovů a bojují jen o holý život. Navzdory kritické situaci podle agenturních zpráv nejsou informace, že by někdo zahynul nebo utrpěl zranění. Úřady se snaží uvízlé lidi vyprostit a přepravit je do náhradních přístřeší, dodal.

Tisíce lidí se stihly před příletem hurikánu evakuovat, další však po uzavření letišť musely vyhledat azyl ve vládních útulcích.

Ike míří na Kubu

Ikea provázejí větry o rychlosti 215 kilometrů v hodině, které lze zaznamenat až do vzdálenosti 75 kilometrů od oka hurikánu. Na Turks a Caicos bouře podle meteorologů přinese 10 až 20 centimetrů srážek. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) vydalo také varování před silným příbojem, vlny mohou být až o šest metrů vyšší než obvykle.

Hurikán se rychlostí 24 kilometry v hodině přesunuje nad Bahamy a pak podle NHC zamíří pravděpodobně nad severovýchodní Kubu.

:. Snímek postupujícího hurikánu Ike pořízený meteorologickou družicí NOAAfoto: ČTK/AP/NOAA

Mezi obyvateli ostrova, který se stále ještě vzpamatovává z úderu hurikánu Gustav minulý týden, vyvolal blížící se Ike znepokojení. V Havaně stáli lidé dlouhé fronty na benzinových pumpách a v obchodech vykupovali svíčky, suchary a konzervované jídlo.

Kubánská vláda nicméně v sobotu večer odmítla nabídku USA, které chtěly prostřednictvím humanitárních organizací poskytnout obětem hurikánu Gustav 100 000 dolarů (1,7 miliónu korun). Havana namísto toho vyzvala Washington k odstranění obchodního embarga.

Vláda vydala varování před "mocným" a "nanejvýš nebezpečným" hurikánem, jelikož živel se přežene zřejmě přes celý ostrov z východu na západ. Při přeletu nad pevnou zemí by nicméně mohl ztratit něco ze své síly.

Na Bahamách už pro jistotu vypnuli proud

Obavy z průletu mají i bahamské úřady. Preventivně byl dnes vypnut elektrický proud na nejjižnějším ostrově Great Inagua. Na ostrově žije asi tisíc lidí, ale má také největší hnízdništní kolonii plameňáků růžových.

Hurikán Ike podle očekávání přinesl srážky i na sever Haiti, který byl postižen tropickou bouří Hanna. Ta zde vyvolala rozsáhlé záplavy, které si vyžádaly oficiálně k dnešnímu dni 167 obětí, ale podle zatím nepotvrzených informací až 500. Na 600 000 lidí navíc podle haitských úřadů nutně potřebuje humanitární pomoc.

Bouře Hanna se pohybuje podél amerického pobřeží severovýchodním směrem k New Yorku. Rychlost větru dosahuje 95 kilometrů v hodině a Hanna přinese na pobřežní oblasti USA až 15 centimetrů srážek. Meteorologové varovali, že v postižených oblastech může dojít k náhlým záplavám.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Gustav má na svědomí už 68 obětí

Řádění tropické bouře Gustav si podle čtvrtečních zpráv vyžádalo v oblasti Karibského moře už 68 obětí. Nejvíce postiženo bylo Haiti, přes které se bouře...

Výběr článků

Načítám