Hlavní obsah

Radioaktivní voda unikala z americké ponorky dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Z ponorky amerického námořnictva unikalo malé množství radioaktivní vody dva roky, oznámily ve čtvrtek úřady. Ty už o víkendu přiznaly, že k úniku mohlo dojít v japonských přístavech, ale také na Havaji a na Guamu, kde ponorka před nedávnem kotvila.

Foto: Profimedia.cz

USS Houston v San Diego

Článek

Spojené státy minulý týden informovaly Japonsko, že z jaderné ponorky USS Houston unikalo zanedbatelné množství radioaktivní vody. Zjistilo se to, až když se nahromaděná voda vylila jednomu námořníkovi na nohu. Voda prý unikala pomalu ze strojovny, ale nebyla v přímém kontaktu s jaderným reaktorem. Námořnictvo zdůraznilo, že šlo o extrémně nízkou radioaktivitu a námořník, kterému voda zasáhla nohu, byl podroben testům a je v pořádku.

Japonské ministerstvo zahraničí oznámilo, že ho americké vojenské námořnictvo informovalo o skutečnosti, že z jaderné ponorky USS Houston mohlo uniknout malé množství radiace v přístavech Sasebo a Okinawa. Při měření nebyla ve vodách těchto přístavů zvýšená radioaktivita zaznamenána.

Ve čtvrtek však americké námořnictvo korigovalo informace o délce úniku. Voda prý z ponorky unikala přes dva roky, od června 2006. Během té doby kotvila i v přístavu Jokosuka, ale i v Malajsii a Singapuru. Američané už předtím varovali také úřady na Havaji a na Guamu.

Další argument pro oponenty

Japonské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že oceňuje, jak promptně ho Američané o skutečnostech informovali. Dodalo ale, že bude chtít vysvětlení příčin.

Incident rozjitřil negativní postoj Japonců k plánovaného příjezdu letadlové lodi USS George Washington do Jokosuky. Plavidlo na jaderný pohon má vystřídat stárnoucí Kitty Hawk. K vystřídání mělo původně dojít během léta. Na palubě USS George Washington však při cestě vypukl požár a způsobil škody za 70 miliónů dolarů. Nehodu způsobili námořníci kouřící v blízkosti nedbale uskladněných hořlavin.

Nukleární reaktor ohrožen nebyl, ale loď musela do Kalifornie na opravu. Do Japonska by měla dorazit koncem září. Bude mít nového kapitána i zástupce. Ti původní byli propuštěni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám