Hlavní obsah

Nejhorší požár v Kalifornii za 100 let ohrožuje Yosemitský park

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MARIPOSA

Mohutný lesní požár u kalifornského Yosemite ohrožuje na 2000 domů. Osm jich už v neděli sežehl. Obyvatelé 195 budov byli evakuováni. Přerušena je také dodávka elektřiny do Yosemitského národního parku. Požáry lesů si o víkendu vyžádaly životy dvou zasahujících hasičů.

Článek

Oheň, který se zcela vymkl kontrole, zničil od pátku 7250 hektarů porostu. Šíří se mimořádně rychle, protože Kalifornii sužuje už několik týdnů mimořádné sucho a vedro.

"Podobný požár nebyl zaznamenán za posledních sto let. To je jeden z důvodů, proč je tak nevypočitatelný,“ uvedl mluvčí kalifornského úřadu pro lesnictví a ochranu před ohněm Daniel Berlant.

Evakuovány byly především domy z městečka Midpines, vzdáleného asi dvacet kilometrů od parku. Jižní cíp požáru zase ohrožuje Mariposu, kde žije na 1800 osob.

:. Hasičí zasahují v Kalifornii proti lesnímu požáru.foto: ČTK/AP

Kvůli bezpečnosti hasičů byl přerušen proud v řadě oblastí okolo požáru. Přívodní vedení do parku už oheň zničil. Místní hotely a obchody proto zásobují generátory, část jich byla ale už uzavřena.

Požáry zuří po celé Kalifornii, evakuovali zoo v Los Angeles

Požár u Yosemitského národního parku ale není jediný. Na jihu státu muselo být v neděli evakuováno na 4000 násvětšvíků losangeleské zoo, protože se požár z nedalekého Griffithova parku šířil mimořádně rychle. Oheň se na tři kilometry přiblížil k voliéře kondorů, kteří museli být přemístěni i se dvěma supy. Zatím oheň zničil deset hektarů porostu.

Mohutný lesní požár je také v Orange County.

Smrt hasičů

Na severu Kalifornie zemřel v sobotu velitel hasičů ze státu Washington, který přijel pomoci. Zahynul při obhlídce požáru v Siskiyou. Tělo 49letého Daniela Packera se kvůli zuřícímu živlu zatím nepodařilo vyzvednout.

Už v pátek na severu Kalifornie zahynul jiný hasič z Washingtonu, teprve 18letý Andrew Palmer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám