Hlavní obsah

Prezidentské volby v USA mají dalšího kandidáta-outsidera

Novinky, rei, IHT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezidentské volby, které jsou ve Spojených státech plánovány na listopad, mají dalšího kandidáta - outsidera. O přízeň voličů se bude ucházet i Cynthia McKinneyová ze Strany zelených, jež ji nominovala na víkendovém sjezdu v Chicagu. Naposledy získal stranický kandidát v prezidentských volbách jen desetinu procenta voličských hlasů.

Článek

McKinneyová (53), někdejší poslankyně za demokraty, se připojila k dalším kandidátům, kteří nemají vedle republikána Johna McCaina a demokrata Baracka Obamy velké šance na zvolení. Voleb se zúčastní také Ralph Nader (nezávislý), Bob Barr (za libertariány) a Chuck Baldwin (Konstituční strana).

O post viceprezidentky se vedle McKinneyové bude ucházet hiphopová umělkyně a aktivistka Rosa Clementeová.

Americké prezidentské volby se uskuteční 4. listopadu. Předvolební průzkumy favorizují demokrata Obamu. Jeho náskok před válečným veteránem McCainem ale není velký a Obamovi se stále nedaří získat si příznivce jeho rivalky v demokratických primárkách Hillary Clintonové. Značné procento jejích voličů plánuje vůbec nevolit, což zvyšuje McCainovy naděje na vítězství.

Nový prezident převezme po Georgi Bushovi post v Bílém domě v lednu 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám