Hlavní obsah

Za Američanku dýchal celý život přístroj, zabil ji výpadek proudu

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEMPHIS

Téměř šest desítek let žila Dianne Odellová uvnitř dvoumetrového tunelu, protože nemohla sama dýchat. Během života v přes 300 kilogramů těžké kovové plíci graduovala na střední škole a napsala knihu pro děti a hvězdě, která plní přání. Středeční výpadek proudu v domě u Jacksonu v Tennessee zapříčinil, že se zastavil přívod kyslíku do jejích plic.

Článek

Odellová (61) zemřela, protože se rodinným příslušníkům nepodařilo zprovoznit ani náhradní generátor. „Dělali jsme, co jsme mohli. V uplynulých měsících ale Dianne slábla a neměla dost sil nehodu překonat,“ řekl její švagr Will Beyer s tím, že rodina nasadila i ruční pumpu pro případ krize.

Odellovou postihla dětská obrna, když jí byly tři roky. Vakcína proti nemoci měla být objevena až o tři roky později. Od té doby žila žena s rodiči.

Její kovová plíce měla válcovitý tvar a končila u krku. Vztlaky a výtlaky kovového zařízení jí vháněly vzduch do plic a ven.

Odellová v plíci ležela, přičemž se s lidmi dorozumívala očním kontaktem pomocí nastaveného zrcadla. Byla schopná obsluhovat televizní přístroj pomocí vzduchové hadičky a psala do počítače reagujícího na hlas.

Zařízení, které používala, nahradily sice koncem 50. let modernější přístroje umožňující větší svobodu pohybu, páteřní handicap ale Odellové opuštění kovového tunelu nedovolil. Na zařízení jsou ve Spojených státech závislé na tři desítky lidí. Ne všichni v něm ale tráví celý svůj čas.

Odellová si přesto na svůj osud nestěžovala. „Měla jsem dobrý život, plný lásky, víry a rodinného zázemí. Život máte tak dobrý, jak si ho uděláte,“ řekla v roce 1994.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám