Hlavní obsah

VIDEO: Tornáda zabila v USA 22 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PICHER

Nejméně 22 lidí zahynulo pří víkendovém řádění tornád na jihozápadě USA. Nejvíce obětí - patnáct - si vyžádala ve státě Missouri. V některých oblastech Oklahomy a Georgie byl vyhlášen výjimečný stav. Americký prezident George Bush už přislíbil federální pomoc.

Článek

Patnáct lidí lidí zabyla tornáda v Missouri, nejvíce postižen byla oblast Newton County, která hlásí 13 mrtvých. V oklahomské Ottawa county si živel vyžádal šest lidských životů, několik lidí je nezvěstných a asi 150 zraněných. Zničil skoro celé městečko Picher.

:. Letecký snímek oklahomského Picheru foto: ČTK/AP

Nejsilnější tornádo v oblasti provázel vítr o rychlosti 260 kilometrů za hodinu. Na zemi zanechalo stopu dlouhou 100 kilometrů od Oklahomy až na jihozápad Missouri.

Auto zničené tornádem v Picherufoto: ČTK/AP

Města, kudy tornáda prošla, působí jako by byla vybombardována. "Vypadá to jako válečná zóna," uvedla mluvčí záchranné služby v missourském Jefferson City Susie Stonnerová: „Některé domy se zřítily, jiné ztratily střechu, z některých zbyla jen prkna.“

:. Trosky domu v oklahomském Picheru foto: ČTK/AP

Poničeny jsou celé bloky domků, v Picheru dokonce dvacet bloků. Se zemí tornádo srovnalo i dvoupatrový cihlový dům.

:. Poničený dům v oklahomském Picheru foto: ČTK/AP

Tornáda a silný vítr také přetrhla elektrické vedení v rozsáhlé oblast středozápadu a jihozápadu USA .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám