Hlavní obsah

Rozhodnutí uzavřít věznici na Guantánamu by mohl padnout ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ještě za vlády nynějšího amerického prezidenta George Bushe by mohlo padnout rozhodnutí o uzavření věznice na základně Guantánamo. Uvedl to v pátek vysoký americký představitel, který si nepřál být jmenován. Podle amerických expertů by rozhodnutí mohlo urychlit verdikt nejvyššího soudu, který by udělil zadržovaným stejná práva jako vězňům na území USA.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

"Tato administrativa by mohla rozhodnout, že oznámí uzavření Guantánama. Je nepravděpodobné, že by bylo v příštích devíti měsících fyzicky uzavřeno, ale je možné, že padne politické rozhodnutí," řekl agentuře Reuters vysoký americký představitel, který si nepřál být jmenován. Zdůraznil, že by rozhodnutí neznamenalo okamžitě uzavření věznice.

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu. Washington je podsilným domácím i mezinárodním tlakem, aby věznici uzavřel.

Soud může poskytnout vězňům ústavní práva

Nejvyšší soud by měl během několika týdnů rozhodnout, zda vězni z Guantánama mají práva plynoucí z americké ústavy, i když jsou drženi na základně na kubánském území. "Pokud nejvyšší soud rozhodne, že zadržovaní mají ústavní práva, pak bude jen minimální právní rozdíl v tom, zda budou drženi na Guantánamu nebo na americkém území," řekl jeden vysoký americký představitel. "Je možné, že verdikt nejvyššího soudu by mohl být impulzem k politickému rozhodnutí zavřít Guantánamo."

Podle amerických představitelů se v posledních měsících v rámci administrativy vede o Guantánamu intenzivní debata. "Všichni se shodují, že musíme najít cestu, která nakonec povede k zavření Guantánama. Je to velmi komplikovaná záležitost," řekl mluvčí prezidentovy Rady národní bezpečnosti Gordon Johndroe. Bush i ministři obrany a zahraničí Robert Gates a Condoleezza Riceová tvrdí, že chtějí Guantánamo uzavřít, ale poukazují na řadu technických a dalších problémů.

Většina z 280 vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Asi 500 vězňů bylo propuštěno a USA tvrdí, že chtějí před vojenskými tribunály soudit 60 až 80 z nynějších zadržovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám