Hlavní obsah

Američané by přijali černošského prezidenta

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tři čtvrtiny Američanů by nemělo problémy s Afroameričanem v Bílém domě. Ve společném průzkumu televize CNN, časopisu Essence a společnosti Opinion Research se 76 procent dotazovaných vyjádřilo, že USA jsou připraveny na vůdce afroamerického původu.

Foto: Tim Shaffer , Reuters

Demokratický uchazeč o úřad příštího amerického prezidenta Barack Obama

Článek

Je to významný posun, protože na otázku, zda Amerika může mít černošského prezidenta, odpovědělo ještě loni v prosinci o 14 procent méně. Příznivý vliv na zlom ve veřejném mínění komentátoři přisuzují volební kampani senátora za Demokratickou stranu Baracka Obamy.

„Otázky neklademe ve vakuu. V mnohých případech měli respondenti při odpovědi na mysli právě Obamu, ačkoli dotazník jeho jméno vysloveně neuváděl,“ upozornil Keating Holland, ředitel pro výzkum veřejného mínění CNN.

V průzkumu překvapil fakt, že podpora pro afroamerického prezidenta je vyšší mezi bělochy než mezi černošskou populací. Zatímco 78 procent bělochů považuje USA připraveny na černošského prezidenta, mezi černochy je o devět procent méně.

Komentátor CNN Bill Schneider toto zjištění zdůvodnil tím, že afroameričtí voliči vnímají své politiky o něco skeptičtěji než běloši. „Černoši změnili názor terpve až po Obamově výhře v primárkách v Iowě, kde dokázal, že dokáže vyhrát i při voličstvu, v němž výrazně převyšují běloši,“ vysvětlil.

Víc Američanů je podle výzkumu připravených na černošského prezidenta, než na působení ženy v Bílém domě. Přibližně 63 procent se domnívá, že nastal čas pro ženu.

Reklama

Výběr článků

Načítám