Hlavní obsah

Bush: Ekonomika USA je odolná a z potíží se dostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký prezident George Bush se v pátek snažil podpořit důvěru v domácí ekonomiku, která je podle ekonomů již zřejmě v recesi. Ekonomika sice prochází obtížným obdobím, je však odolná a z nynějšího útlumu se dostane, řekl Bush ve vystoupení v Ekonomickém klubu v New Yorku.

Foto: Lucas Jackson , Reuters

George W. Bush

Článek

"Věřím, že naše ekonomika je odolná, a věřím, že důvtip a odhodlání Američanů nám pomohou tyto problémy řešit," řekl Bush skupině předních podnikatelů, bankéřů a ekonomů.

V ekonomice se vrší známky recese, která podle mnoha ekonomů postihne Spojené státy v letošním prvním pololetí. Kurz dolaru klesá na stále nová minima, ekonomika ztrácí pracovní místa a sužují ji dopady hypoteční a úvěrové krize spolu s rekordně drahou ropou. Ve volebním roce se tématem číslo jedna stala místo války v Iráku právě ekonomika.

Bush připomněl že vláda spolu s Kongresem v lednu sestavila balík opatření na podporu ekonomiky a že stimulační kroky podniká i centrální banka (Fed). Vyzval veřejnost k trpělivosti, protože tyto kroky ještě neměly čas se projevit.

Podle řady ekonomů sice mohou podpůrná opatření získat čas, na odvrácení recese však zřejmě stačit nebudou. O radikálnějších krocích k oživení ekonomiky Bush zatím neuvažuje.

"Tato ekonomika se ze slabosti pokaždé odrazila zpět do lepšího a silnějšího stavu než předtím," řekl Bush. Dodal, že podpůrná opatření v podobě daňových slev se by se měla projevit v oživení spotřebních výdajů ve druhém a třetím čtvrtletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám