Hlavní obsah

Clintonová obvinila Obamu z plagiátorství projevů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUSTIN

Napětí mezi dvěma demokratickými kandidáty do podzimních prezidentských voleb vzrůstá. Ukázala to i čtvrteční televizní debata Hillary Clintonové s Barackem Obamou na texaské univerzitě. Clintonová obvinila Obamu, že v jednom ze svých projevů použil slova demokratického guvernéra státu Massachusetts Devala Patricka.

Foto: Jessica Rinaldi , Reuters

Barack Obama a Hilary Clintonová při televizní debatě v texaském Austinu

Článek

„Jestliže je kampaň postavena na slovech, pak by to měla být vaše vlastní slova. Přenesení celých pasáží není změna, ve kterou můžete věřit, je to změna, kterou může udělat xerox,“ uvedla Clintonová. Obvinila Obamu z plagiátorství, za což ji část auditoria odměnila bučením.

Obama v jednom ze svých projevů použil celé pasáže z projevu guvernéra Devala Patricka, který pomáhá vést kampaň Clintonové. Obama se hájil, že Patrick je jeho přítel a sám mu navrhl, aby zmíněné pasáže použil.

Nebyl to jediný výpad Clintonové na Obamu. „Myslím si, že slova jsou důležitá,“ řekla Clintonová s jasným poukazem na řečnické schopnosti svého protivníka. „Ale akce mluví hlasitěji, než jakákoli slova,“ dodala.

Slovní výpady kontrastovaly s faktem, že oba demokratičtí kandidáti zastávali v klíčových otázkách imigrace, zahraniční politiky, války v Iráku a ekonomiku velmi podobné názory.

Oba zbrojí před klíčovými primárkami v Texasu a v Ohiu, které se konají 4. března. „Texas je konečná. Hillary Clintonová musí zastavit Obamu v Texasu,“ uvedl politický analytik CNN Bill Schnieder. Obama totiž vyhrál přes deset primárek v řadě a zvrátil souboj ve svůj prospěch.

V Texasu jsou šance obou vyrovnané. Otázka je, koho podpoří latinskoameričtí voliči. Zatím dávali přednost spíše Clintonové. Obama i Clintonová však podpořili Bushův plán výstavby plotu na hranících s Mexikem, který brání ve vstupu ilegálních imigrantů z latinskoamerických zemí do USA. Nyní se snaží svůj postoj zmírnit, když dodávají, že by jeho výstavbu zkonzultovali s vedoucími přestaviteli oblastí, aby se rozhodlo, kde je plot skutečně nutná a kde se mohou použít jiné druhy ochrany hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám