Hlavní obsah

Při požáru cukrovaru v USA zemřelo šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAVANNAH
Aktualizováno

Tragické následky si vyžádal výbuch a následný požár v noci na pátek v cukrovaru v Port Wenworth na předměstí Savannah v americkém státě Georgia. Šest lidí zahynulo a několik desítek bylo zraněno. Čtyři desítky skončily s velmi vážnými popáleninami v nemocnici, na třicet z nich je v kritickém stavu.

Článek

Vzhledem k síle požáru, stavu popálených a skutečnosti, že šest žen je nezvěstných, panují vážné obavy, že si požár vyžádá několik lidských životů.

Areálem otřásl výbuch v kolem sedmé večer místního času (v pátek 2:00 SEČ). Exploze byla zaznamenána v balírně. „Slyšeli jsme výbuch a viděli jiskry a vyšlehly plameny,“ sdělila Joyce Bakerová ze záchranné služby, který byl jako první na místě tragédie. Dodala, že budovy vyběhlo 13 lidí s popáleninami třetího stupně. „Bylo to jako jít do pekla,“ dodala.

Hořící cukrovar u Savannahfoto: ČTK/AP

Jedna ze zaměstnankyň, které se podařilo zachránit, byť pracovala v třetím patře, uvedla, že část budovy se po explozi zřítila: „Slyšela jsem velkou ránu a všechno spadlo. Když jsem vstala, šla jsem dolů a nalezla dvojici lidí. Společně jsme šplhali ze třetího patra na do prvního. Půlka chodby byla pryč. Druhé patro se změnilo v trosky, první patry se změnilo v trosky,“ řekla Nakishya Hillová.

Zranění mají popáleniny na celém těle

Podle svědků v cukrovaru pracovalo na dvě stě lidí. Do nemocnice bylo převezeno na 40 popálených. Lékař Jay Goldstein uvedl, že mnozí byli v kritickém stavu: „Viděli jsme lidi, kteří měli spálené celé ruce nebo popálených 80 až 90 procent povrchu těla." Někteří byli přepraveni vrtulníkem do popáleninového centra.

Mluvčí záchranářů z Georgie Buzz Weiss uvedl, že nemocnice jsou připraveny ošetřit až stovku zraněných.

Na blízké řece Savannah byl kvůli výbuchu přerušen lodní provoz, protože se po eventuálních raněných nebo obětech pátrá i v ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám