Hlavní obsah

Riceová chce pomoct zavřít Guantánamo

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová v pátek vyzvala země, jejichž občané Spojené státy zadržují ve věznici Guantánamo na Kubě, k pomoci věznici uzavřít. V rozhovoru pro BBC uvedla, že státy by mohly garantovat zajištění nebezpečných lidí.

Článek

Riceová zopakovala, že USA si přejí uzavření tábora, k čemuž ji dlouhodobě vyzývají ochránci lidských práv po celém světě. Washington tak ovšem podle Riceové neučiní, aniž by se ujistil zabezpečením zadržovaných. „Samozřejmě si přejeme Guantánamo uzavřít. Co ale učiníme se zadrženými? Pomohlo by nám, kdyby si je jejich země vzaly zpět a zaručily, že ti lidé nebudou pro společnost nebezpeční,“ řekla ministryně.

Rozruch kolem zničených nahrávek z výslechů

Ústřední zpravodajská služba CIA nedávno přiznala, že některé videozáznamy s výslechy podezřelých na Guantánamu zničila. Šéf CIA Michael Hayden uvedl, že tak bylo učiněno kvůli ochraně agentů. Podle kritiků však služba chtěla zničit důkazy o tvrdých vyšetřovacích praktikách. Federální soud nařídil vyšetřování případu.

Podle amerického tisku se na jednáních, zda nahrávky zničit podíleli i právníci Bílého domu a letos odvolaný ministr spravedlnosti Alberto Gonzales. Prezidentská kancelář to v ostré reakci popřela. Věznice GuantánamoSpojené státy ho zřídily v roce 2002 a umístily v něm několik set osob podezřelých z terorismu a zadržených především v Afghánistánu. V současnosti je na základně asi 330 lidí, které USA označují za nepřátelské bojovníky a nikoli za válečné zajatce, na něž by se vztahovaly ženevské konvence.

V táboře se nachází přes 300 vězňů.foto: Reuters/U.S. Department of Defense

Reklama

Související témata:

Související články

Nechte mě na Guantánamu, prosí vězeň

Muž zadržovaný 22 hodin denně na samotce v americké věznici Guantánamo na Kubě bojuje za právo zůstat. Ahmed Belbacha se obává, že bude v rodném Alžírsku mučen...

Výběr článků

Načítám