Hlavní obsah

CIA zničila videozáznamy s tvrdými výslechy vězňů

Novinky, CNN, BBC, rei
WASHINGTON

Američtí vyšetřovatelé zničili nejméně dva videozáznamy s výslechy osob podezřelých z terorismu. Ústřední zpravodajská služba (CIA) uvedla, že tak učinila, aby chránila identitu svých agentů. Podle některých médií však chtěla zničit důkazy o kontroverzních vyšetřovacích praktikách.

Článek

Na záznamech mají být zachyceny výslechy řady lidí včetně vyšetřování Abú Zubajdy považovaného za "verbíře" sítě Al-Kajda. Videozáznamy, jež pocházejí z roku 2002, byly podle listu New York Times zničeny o tři roky později, tedy v době, kdy se CIA ocitla pod palbou kritiky kvůli vyšetřovacím technikám.

Agentura AP obdržela ve čtvrtek dopis ředitele CIA Michaela Haydena rozeslaný všem zaměstnancům. Hayden v něm vysvětluje, že úřad začal nahrávat výslechy v rámci posílení vnitřní kontroly. Videa se rozhodl zničit, protože jejich další uchovávání postrádala jakékoliv právní či vnitřní příčiny.

"Záznamy představovaly vážné bezpečnostní riziko. Jejich únik by znamenal prozrazení identity vašich kolegů, kteří na programu pracovali. Jejich rodiny by byly vystaveny odvetným krokům Al-Kajdy a jejich sympatizantů," píše se v dopise.

Tvrdé metody

CIA připustila, že zmiňované první výslechy byly tvrdé. Povolil je ale prezident George Bush a také kontrolní orgány je označily za přípustné. Předseda justiční komise amerického Senátu řekl, že zničení záznamů je přesto potíž. Americká unie občanských práv rovnou obvinila CIA z nerespektování zákona.

Kontroverzní techniky, které vyšetřovatelé používali

- Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu topení se.

- Subjekt je nucen nahý stát ve vodě v chladné, nikoliv ale mrazivé cele.

- Vězeň stojí 40 hodin a déle. Pohyb omezují řetězy u jeho nohou připevněné k podlaze.

Zpráva o zničení videozáznamů zřejmě vzedme novou vlnu otázek ohledně vyšetřovacích metod bezpečnostních služeb. List New York Times poukázal na souvislost záznamů s případem operativce Al-Kajdy Zachariase Musávího. Nezveřejnění videí CIA před soudní porotou by podle listu mohlo být kvalifikováno jako maření výkonu spravedlnosti. CIA záznamy z výslechů nezpřístupnila ani na žádost Musávího obhájců, ani komise vyšetřující útoky ze září 2001.

Reklama

Související články

USA čelí kritice kvůli zmizelým vězňům

Šest organizací na ochranu lidských práv, včetně Amnesty International a Human Rights Watch, obvinilo USA, že zadržují 39 lidí v tajných věznicí CIA. Uvedly...

Výběr článků

Načítám