Hlavní obsah

V Peru odsoudili exprezidenta v první kauze na šest roků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA

K šesti letům vězení odsoudil v úterý peruánský soud bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení domovního práva. Je to první rozsudek vynesený vůči bývalému šéfovi peruánského státu, který čelí v jiných procesech také obvinění z korupce a porušování lidských práv.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Alberto Fujimori

Článek

V rozsudku se uvádí, že devětašedesátiletý Fujimori zneužil své moci a funkce, když v roce 2000 nařídil prohledat byt, v němž měl šéf tajných služeb Vladimir Montesinos ukryté videozáznamy dokumentující korupci ve Fujimorově vládě. Využil k tomu falešného prokurátora, od něhož chtěl, aby dokumenty z bytu ukradl.

Bývalý peruánský prezident, jemuž v této kauze hrozilo až sedm let vězení a pokuta 33 000 dolarů, svoji vinu podle agentury AFP částečně přiznal.

Hrozí mu desítky let za mřížemi

Syn japonských přistěhovalců vedl Peru mezi lety 1990 a 2000, poté před koncem mandátu v době propukajícího korupčního skandálu ze země uprchl. Nejprve žil v Japonsku, kde jej chránila imunita. Před pěti lety pak přicestoval do Chile, které ho v září vydalo peruánským úřadům.

Z čeho je Alberto Fujimori obviněn

Porušování lidských práv: schvalování zabití civilistů při bojích proti povstalcům v Barrios Altos v roce 1991 (15 mrtvých) a v La Cantuta o rok později (10 obětí).

Korupce: mimo jiné zpronevěra 15 miliónů dolarů (asi 300 mil. Kč), nezákonné odposlouchávání a výplaty členům kongresu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám