Hlavní obsah

Půlmiliarda dolarů pro oběti Katriny skončila v nepravých rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda oznámila, že se snaží vymáhat zpět na 500 miliónů dolarů (8,9 miliardy Kč) od lidí, kteří neoprávněně získali finanční pomoc po řádění hurikánu Katrina a Rita na pobřeží Mexického zálivu před dvěma lety. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Podle Jamese McIntyrea z Federální agentury pro řízení záchranných prací (FEMA) však toto číslo není konečné a patrně ještě poroste. Půl miliardy dolarů si prý rozdělilo celkem 134 000 lidí, kteří uváděli falešné adresy a ani do dneška nejsou schopni prokázat, že v postižené oblasti bydleli. Za ztrátu peněz mohou také zdvojené a nadhodnocené výplaty odškodného.

Vládě se prý zatím podařilo získat zpátky 13,6 miliónu. Případy zpronevěření prý vyšetřuje ministerstvo vnitřní bezpečnosti a spravedlnosti. V souvislosti s defraudacemi peněz určených na pomoc obětí hurikánu se nyní koná proces se zhruba 800 osobami.

Hurikán Katrina, který je označován za největší přírodní katastrofu v dějinách Spojených států, postihl koncem srpna 2005 severní pobřeží Mexického zálivu zejména ve státech Louisiana, Mississippi a Alabama. Bez přístřeší se ocitlo na 300 000 rodin - jen v New Orleansu bylo zničeno 160 000 domů. Živel připravil o život více než 1800 lidí a způsobil hospodářské ztráty nejméně za 81 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám