Hlavní obsah

Trestanci měsíc znásilňovali patnáctiletou spoluvězeňkyni

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandální odhalení systematického znásilňování 15leté dívky, jež si prožila měsíc děsu v jedné cele s nejméně dvaceti muži-trestanci, otřásá brazilskou veřejností. "Mazáci" využili toho, že jim dívku, vyšetřovanou z drobné kriminality, na celu umístili bachaři.

Článek

"To není správné, říkali jsme jim, že to se nedělá, že je nezletilá, ale neposlouchali nás," vypověděli o násilnících někteří z vězňů, kteří během uplynulého měsíce prošli celou v káznici Abaetetuba ve státě Pará.

Dívka byla zadržena kvůli podezření z krádeže, ale bez obvinění, a aniž by byli informováni její rodiče, policie ji poslala za mříže a správa věznice ji umístila do společné cely. Tam musela dívka měsíc přetrpět s dvaceti i více muži. Její zoufalé situace využila skupina vězňů, která dívce nabídla, že jí budou zajišťovat jídlo (v brazilských věznicích stravu zadrženým dodávají příbuzní), ovšem pokud jim bude po vůli.

Souhlasila z hladu

"Zpočátku odmítala, ale nakonec ji hlad přinutil kývnout," uvedla María Pereirová z policie státu Pará, jež dívku vyslýchala.

Přitom hned po zadržení "měla být dívka vyslechnuta před rodiči na policejní stanici", upozornila Celina Hamoyová z oddělení péče o děti a dorost. "Teprve pak mohla být předána vyšetřovatelům a v případě obvinění odeslána do nápravného zařízení - ale jen pro nezletilé."

Otce zkoušeli policisté vydírat

Vyšetřování odhalilo, že policie a správa věznice navíc vyvíjely na otce nezletilé dívky vyděračský nátlak, aby zfalšoval její věk. "Tři policisté, jimž jsem předal křestní list dcery, na mně požadovali, ať seženu jiný, jenž by uváděl datum narození tak, aby byla plnoletá," upozornil včera policii otec zadržené Aluízio Preste. "Pokud prý nebudu spolupracovat, mohu být zatčen také," dodal.

Od středečního provalení skandálu byli postaveni mimo službu tři státní úředníci: šéf policejního okrsku, kde byla dívka zadržena, zatýkající policista a jeho kolegyně, jež ji poslala do věznice pro dospělé.

Guvernérka státu Ana Júlia Carepová případ označila za naprosto skandální s tím, že se nesmí opakovat. Neodpověděla však na otázku novinářů, zda o této praxi věděla. "Bez ohledu na to, kolik je zadržené let, žena do společné cely s muži nepatří," řekla brazilskému listu O Globo a oznámila, že na základě jejího nového nařízení musí být pro ženy okamžitě zřízeny samostatné cely.

V posledních dnech vypluly na povrch i další svědectví nejméně dvou žen, jež byly ve výkonu trestu na společné cele zneužívány spoluvězni-muži.

Reklama

Výběr článků

Načítám