Hlavní obsah

Šest let po 11. září zůstává teror vážnou hrozbou

– NEW YORK/WASHINGTON
Právo, Jiří Roškot

Před šesti lety teroristé z al-Kajdá unesenými letadly srovnali se zemí dva mrakodrapy Světového obchodního centra v New Yorku a dalším zasáhli Pentagon. Stejný šok od té doby Američané nemuseli prožít znovu.

Článek

S odstupem času letos pietu tragického výročí částečně zastínily debaty jak o tom, co vyroste na místě kráteru po newyorských "Dvojčatech", tak o přiměřenosti vzpomínkových akcí. Určitě však také probíhající slyšení v Kongresu o tom, zda lze vyhrát válku v Iráku, v níž USA těžce krvácejí.

Prezident George W. Bush trvá na tom, že vedle zajištění vnitřní bezpečnosti je právě Irák hlavní linií války proti terorismu. Na frontě, které dal sám vzniknout invazí v březnu 2003, už zahynulo přes 3700 Američanů, hodně přes sto tisíc Iráčanů a zemi dál rozvrací sektářství, al-Kajdá i vměšování Íránu.

Bleskové chirurgické řezy, jež měly vykořenit teroristy v Afghánistánu a přeměnit Irák v kvetoucí arabskou demokracii, se změnily v těžké a vleklé operace a hledaný vůdce al-Kajdá Usáma bin Ládin mohl i letos dát ze svého úkrytu do oběhu video s pohrůžkou USA.

"Jedenáctého září musíme přijmout smutnou a zlost budící skutečnost: bin Ládin vyhrává... On a al-Kajdá jsou nebezpečnější, než byli 11. září 2001,"  napsal v listu Daily News Michael Scheuer, muž, jenž v CIA vedl tým na Usámovo polapení.

Na pomoc si vzal v červenci aktualizovanou zprávu tajné služby, podle níž je jádro al-Kajdá přestavěno, má zázemí v Pákistánu, pomáhá povstalcům v Iráku a Afghánistánu, chystá útoky na USA a navíc inspiruje vznik obdobných skupin po světě.

Budovy Světového obchodního centra po nárazech unesených letadel. Foto: PRÁVO/Archiv

"Američané mají hodinky, my čas"

Vleklá a obtížná je stabilizace Afghánistánu, kde Tálibán sice nemá sílu k čelnímu střetu s NATO, ale dost velkou na diverzní akce a na manipulaci veřejným míněním zejména kvůli občasným civilním obětem koaličních akcí. "Američané mají hodinky, ale my máme čas," říkají podle Newsweeku tálibové.

Přelévání jejich skupin po území státu, finanční zdroje z pokračujícího pěstování opia a zejména zázemí, které stále nacházejí v kmenových územích v hornatém pákistánském pohraničí, reprodukuje Tálibán jako stálou hrozbu ještě slabé ústřední vládě v Kábulu.

Změny k lepšímu se v Afghánistánu odehrávají, nicméně jde o hru s časem, v níž procházejí zkouškou odhodlanosti nejen spojenecké vlády, ale i veřejnost jejich zemí. Ani na této linii není definitivně rozhodnuto.

Hledání receptu pro Irák

"Řekl jsem jim (iráckým politikům), že Američané od nich očekávají splnění závazků a přijetí legislativy, na níž se shodli," řekl v pravidelném sobotním rozhlasovém projevu Bush ke své nedávné cestě do Iráku.

Útoky poničily padesát domů

Kromě severní a jižní věže WTC bylo vážně poškozeno nebo úplně zničeno 50 dalších domů v jižní části newyorského Manhattanu. Celkem přišlo centrum "Velkého jablka" o 2,25 milionu metrů čtverečních kancelářských ploch.

Během odklízecích prací bylo z Ground Zero odvezeno na 1,8 miliónu tun trosek, záchranářské a úklidové týmy strávily v troskách WTC 261 dní a celkem 3,1 miliónů pracovních hodin.

Odklízecí práce měly podle původních plánů trvat rok a náklady se vyšplhat na sedm miliard dolarů; skutečné náklady však přišly na "pouhých" 750 miliónů USD.

Poškození útoky z 11. září 2001 obdrželi odškodnění ve výši 38,1 miliardy dolarů.

ČTK

Dotkl se asi nejtěžšího problému země, a sice že vládu v Bagdádu paralyzují spory a kroky směřujícími k národnímu usmíření nevyplňuje prostor vytvořený americkými silami. Bush má oslovit Američany 15. září a lze čekat, že zlepšení v krizové provincii Anbar bude vydávat za úspěch svého plánu vyslání posil.

Reklama

Související články

Před pěti lety udeřili teroristé na Ameriku

Před pěti lety zažily USA a s nimi celý svět hluboký šok, když teroristé unesenými letadly napadli New York a Washington. Pocit vlastní nezranitelnosti vzal...

Al-Kajda podle USA posiluje, hrozba útoků roste

Spojené státy budou v příštích třech letech čelit přetrvávající a sílící hrozbě teroristického útoku ze strany sítě al-kajda. Plyne to ze zprávy zpravodajských...

Výběr článků

Načítám