Hlavní obsah

CIA selhala při atentátech z 11. září 2001 kvůli řediteli

– WASHINGTON

Bývalý šéf americké zpravodajské služby CIA George Tenet selhal, když měl čelit hrozbám ze strany teroristické sítě al-Kajda, která podnikla v září 2001 vražedné útoky na New York a Washington. Plyne to z interní zprávy CIA z roku 2005, která byla na příkaz Kongresu v úterý odtajněna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Zpravodajská služba a její zaměstnanci neuplatnili uspokojivým způsobem svoji odpovědnost. Nepracovali vždy efektivně," uvedl ve zprávě generální inspektor CIA John Helgerson.

Inspektor nezjistil selhání v jednom určitém bodě, který by mohl zastavit útoky z 11. září, podle něj ale špionáž neměla adekvátní plán, jak čelit síti al-Kajda.

Dokument poukazuje na to, že Tenet odmítl, aby CIA plně spolupracovala s Národní agenturou pro bezpečnost (NSA) a s FBI. To znemožnilo pochopit dříve klíčovou roli Chálida Šajcha Muhammada, který je považován za strůjce atentátů na USA 11. září, při nichž zahynulo na tři tisíce lidí.

CIA také podle závěrů zprávy používala před 11. zářím peníze určené na boj proti terorismu na jiné účely.

Tenet kritiku odmítá

Tenet, který rezignoval  z "osobních důvodů" v roce 2004, zprávu odmítl s tím, že generální inspektor se "zcela mýlí". Tenet tvrdí, že dávno před 11. zářím měl "účinný plán pro boj s terorismem". "Bez takovéhoto programu bychom nebyli schopni dát prezidentovi 15. září 2001 plán, který vedl k pádu Tálibánu, a k boji s teroristy v 92 zemích světa," řekl Tenet, jenž měl vždy velkou podporu George Bushe.

Tenet odstoupil v době, kdy CIA čelila tvrdé kritice, že nedokázala zabránit útokům z 11. září 2001 a že její chybné analýzy o předpokládané přítomnosti zbraní hromadného ničení v Iráku vedly k březnu 2003 k invazi do této země.

Službu neřídil, hlavně klábosil

Zpráva také doporučuje, aby Tenet a jeho poradci byly potrestáni.

Podle analytika Raye McGoverna je kritika Teneta oprávněná: "Byl příliš zaměstnám klábosením se zahraničními vůdci a utápěl se v detailech, takže zapomněl, že jeho úkolem je řídit zpravodajskou službu. Trhliny se rozšiřovaly. Nemluvil s FBI a výsledkem je 11. září."

Podobně mluví i Michael Scheurer, který měl na starosti oddělení věnující se Usámovi bin Ládinovi. Pod Tenetovým vedením podle něj pracovali "lvi vedení osli". 

Také on souhlasí s výtkou, že Tenet nic neřešil. "Mnoho problémů, které jsou jmenovány v dnešní zprávě - neschopnost sdílet informace, malá podpora lidem a operacím proti bin Ládinovi - tyto problémy byly sděleny Tenetovi už v roce 1996 a on s nimi nikdy nic neudělal," uvedl Scheurer.

Reklama

Výběr článků

Načítám