Hlavní obsah

Bush se probral z narkózy a znovu převzal úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush se probral z narkózy a znovu se ujal svého úřadu. Prezident se v sobotu podrobil vyšetření tlustého střeva v rámci prevence proti rakovině. Proto musel na necelý den předat své pravomoci viceprezidentovi Dicku Cheneymu.

Článek

Při koloskopickém zákroku lékaři odstranili Bushovi pět malých polypů, z nichž žádný podle mluvčího Bílého domu Scotta Stanzela nevypadal znepokojivě.

Polypy byly menší než centimetr a byly zaslány k laboratornímu prozkoumání. Výsledky se očekávají do 72 hodin. Speciální lékařské vyšetření - koloskopie - bylo provedeno v prezidentské rezidenci v Camp Davidu východně od Washingtonu a trvalo 31 minut. Pravomoci Cheney převzal jen na krátkou dobu, přes dvě hodiny - od 7:16 do 9:21 hodin místního času.

Koloskopie
Vyšetřovací a léčebná metoda, která pomocí zvláštní ohebné trubice umožňuje lékaři prohlédnout dolní části trávicího ústrojí - konečník a tlusté střevo. Využívá se při preventivních prohlídkách a k diagnostice zánětlivých a nádorových onemocnění tlustého střeva a při hledání zdrojů krvácení.

Bush je v Camp Davidu

Krátce po vyšetření Bush posnídal se spolupracovníky a telefonoval. Poté si hrál se svými psy a rozhodl se vyjet si odpoledne na kole. "Prezident byl v dobré náladě a bude pokračovat ve své běžné činnosti v Camp Davidu," dodal Scott Stanzel.

Bushův postup ohledně svých pravomocí se opíral o dodatek v ústavě, který byl přijat v roce 1967, pár let po zavraždění prezidenta Johna Kennedyho, a od té doby byl použit pouze dvakrát. Nejprve Ronald Reagan předal pravomoci svému viceprezidentovi a otci nynějšího šéfa Bílého domu, když se v červenci 1985 podroboval chirurgickému zákroku. Podruhé tak učinil Bush, když v roce 2002 absolvoval podobné vyšetření.

Na zákrok, který provedl v letním sídle amerických prezidentů v Camp Davidu tým z nemocnice námořnictva z Bethesdy, dohlížel Bushův lékař Richard Tubb. "Ačkoliv při vyšetření v roce 2002 nebyly zjištěny žádné polypy, vzhledem k věku lze předpokládat, že tentokráte zjištěny budou. Pokud se tak stane, budou odstraněny a mikroskopicky prozkoumány," uvedl před zákrokem tiskový tajemník Bílého domu Tony Snow.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush bude v narkóze, zastoupí ho Cheney

Americký prezident George Bush dočasně předá své pravomoci viceprezidentovi Dicku Cheneymu. V sobotu se podrobí v prezidentské rezidenci v Camp Davidu...

Výběr článků

Načítám