Hlavní obsah

Zbloudilé velryby se blíží k moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SACRAMENTO

Dva keporkaci, kteří začátkem května pronikli proti proudu řeky Sacremanto až do vzdálenosti 150 kilometrů, se pomalu daří zahnat zpátky do moře. V úterý byli asi ve vzdálenosti 15 mil od ústí řeky do Sanfranciského zálivu nedaleko mostu Golden Gate.

Článek

Matka s mládětem keporkaka už byla viděna asi 15 kilometrů od ústí řeky, uvedl mluvčí Národního oceánografického a atmosférického úřadu Rod McInnis. Obě velryby už podpluly most mezi Richmondem a San Rafaelem a blíží se k severnímu cípu zálivu.

Jediným dalším problémem by bylo, kdyby velryby pokračovaly na jih a neobepluly Alcatraz, podél něhož by se dostaly na volné moře. Proto je budou dál doprovázet lodě, které je budou též chránit před běžným lodním provozem.

Velryby se 13. května dostaly až 150 kilometrů proti proudu. Teprve pak se je podařilo donutit, aby se obrátily. Do moře se je daří zahnat vodou stříkanou z hadic a pomocí clony bublin.

Potřebují se vrátit, protože jejich zdraví je ohrožené, vysvětlili ochránci. Velryby sice mohou žít i ve sladké vodě, ale rány, které utrpěly od lodního šroubu se ve sladké vodě špatně hojí. Zanítily se, takže muselo být oběma kytovcům podáno antibiotikum.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Temže zabloudila velryba

Asi šestimetrová velryba se v pátek objevila v Temži v úplném centru Londýna. Šestimetrový kytovec byl spatřen přímo pod parlamentem při výdechu. V Temži,...

Velryba, která uvízla v Londýně, zahynula

Velrybu, která v pátek vzbudila rozruch v centru Londýna, museli v sobotu ochránci zvířat umísit do speciálního pontonu. Londýnský vorvaňovec anarnak, navzdory...

Velrybu v Temži zabila sladká voda

Velryba, která se minulý pátek objevila v Temži, zemřela na následky pobytu ve sladké vodě, který vedl k mnohočetnému selhání organismu. Ukázala to pitva 5,85...

Výběr článků

Načítám