Hlavní obsah

Velryba, která uvízla v Londýně, zahynula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velrybu, která v pátek vzbudila rozruch v centru Londýna, museli v sobotu ochránci zvířat umísit do speciálního pontonu. Londýnský vorvaňovec anarnak, navzdory snahám záchranářů v sobotu večer zahynul.

Článek

"Je mi toho zvířete líto, i přes všechno, co děláme, nejsou vyhlídky dobré," řekl odpoledne britský veterinář David Taylor, který se zabývá mořskými savci.

O velrybu se staral tým, ve kterém byli i čtyři biologové. Velrybu vlákali do postroje, aby její dýchací otvor udrželi nad vodou a tak ji uklidnili. Odborníci už si v pátek všimli, že je dezorientovaná a unavená a není jisté, zda bude mít dost sil na návrat do svého přirozeného prostředí.

Velryba u parlamentu

Velryby si všiml v pátek ráno jeden cestující ve vlaku. Kytovec, který míjel i budovu parlamentu, pak přitáhl k řece davy lidí.

Není jasné, proč se kytovec vydal sám v mělkých vodách do Londýna. Tento druh žijící v severním Atlantiku je společenský a obvykle se pohybuje ve skupinách. Navíc se potápí nejhlouběji ze všech velryb.

"Dokáže se potopit do hloubky 3000 metrů a pod vodou může zůstat až hodinu," řekl v pátek o velrybě Peter Evans nadace Sea Watch. "Do tak mělkých vod by vplula, jen kdyby byla nemocná. A v tom případě by páchala sebevraždu," dodal. 

Reklama

Související témata:

Související články

Do Temže zabloudila velryba

Asi šestimetrová velryba se v pátek objevila v Temži v úplném centru Londýna. Šestimetrový kytovec byl spatřen přímo pod parlamentem při výdechu. V Temži,...

Výběr článků

Načítám