Hlavní obsah

Právník Fagan čelí žalobě svých věřitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ST. PTERSBURG

Kontroverzní americký právník Ed Fagan, který se zaměřoval na hromadné žaloby, čelí vážným finančním problémům. Uvedlo to v pondělí internetové vydání floridského listu St. Petersburg Times, podle něhož advokáta zažalovali jeho věřitelé a čeká ho soud.

Článek

Právník, který proslul vymáháním peněz pro oběti nacismu a různých neštěstí od bank, firem i vlád po celém světě, požádal v únoru v Tampě o ochranu ve znění federální legislativy pro bankroty. Ze soudních dokumentů vyplývá, že dluží věřitelům kolem 9,4 miliónu dolarů (198 miliónů korun).

Fagan, který se bude hájit sám, od středy nezvedá telefon.

Právník se koncem 90. let chtěl zapojit i do žaloby na ČEZ kvůli Temelínu. Slíbil, že bude zastupovat rakouské odpůrce jaderné elektrárny, ale nakonec z toho sešlo. Zvažoval také zastupování vysídlených sudetských Němců, ale také bez konkrétního výsledku.

Slávu si vydobyl v devadesátých letech, kdy zastupoval 82 tisíc obětí holocaustu a jejich potomků. Německá a švýcarské společnosti jim vyplatily odškodné 7,7 miliardy dolarů.

Mínil zastupovat i oběti apartheidu v Jihoafrické republice [celá zpráva] i oběti vln tsunami [celá zpráva] stejně jako tvůrce filmu Borat. V poslední době ale několik procesů prohrál. V roce 2004 byl souzen pro nevhodný postup, žaloval ho klient s tím, že Fagan se v osobním sporu soudil s nesprávnou stranou.

V roce 2005 přišel o několik set tisíc dolarů na pokutách za to, že špatně vedl spor proti rakouské bance kvůli hodnotě uměleckých děl zabavených nacisty. Musel zaplatit pokutu 5000 dolarů a uhradit plat žalobců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám