Hlavní obsah

Fagan chce milióny od firem profitujících z apartheidu

Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Žaloby na 34 mezinárodních společností obviněných z vydělávání peněz za apartheidu vyslyší letos 6. listopadu americký soudce v New Yorku. Desítky tisíc občanů Jihoafrické republiky (JAR) bude přitom zastupovat kontroverzní právník Ed Fagan.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Zaplněný sál třebíčské knihovny na přednášce Martina Vítka

Článek

Podle svých slov chce Fagan získat pro své klienty až stovky miliard dolarů. "Jihoafrická vláda od svého vzniku v roce 1994 neudělala nic pro to, aby zajistila práva a zájmy obětí apartheidu," řekl BBC. Mezi žalované společnosti patří například banky UBS nebo Credit Suisse a automobilka DaimlerChrysler.

Úřady: odškodnění již vyřešila Komise pravdy

"Neměli bychom snižovat oběti, které lidé přinesli v boji za svobodu, tím, že je začneme vyrovnávat penězi," praví se v oficiálním komuniké jihoafrického ministerstva zahraničí.

Prezident JAR Thabo Mbeki poslancům v parlamentu údajně řekl, že "je naprosto nepřijatelné, aby záležitosti, které jsou klíčové pro budoucnost naší země, byly řešeny v zahraničních soudech".

Oficiální úřady dále namítají, že se s problémem již vypořádala Komise pravdy vedená arcibiskupem Desmondem Tutuem, která každé z tisíců obětí přiznala něco přes 3800 dolarů (asi sto tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám