Hlavní obsah

S novým ministrem obrany se má změnit americká politika v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nového amerického ministra obrany Roberta Gatese ve středu potvrdil ve funkci americký Senát. Gatesovou prioritou je vyřešit konflikt v Iráku, kde podle jeho slov USA nevítězí. Je ochoten akceptovat novou strategii. Tu by prezident George Bush měl zveřejnit možná už v prosinci.

Článek

Bývalý šéf americké zpravodajské služby CIA Robert Gates na tomto postu nahradí Donalda Rumsfelda, jenž je architektem americké invaze do Iráku, kterou se nepodařilo završit. Gates považuje Irák za prioritu svého působení v Pentagonu, brzy se chystá odjet do Bagdádu. [celá zpráva]

Nová politika do konce roku

Mluvčí amerického prezidenta Tony Snow uvedl v noci na čtvrtek, že by hlava státu by měla být do konce roku schopna zveřejnit novou politiku pro Irák. "Možná do konce roku by mohl prezident vyhlásit novou cestu vpřed."

Připustil, že prezident bude vycházet ze zpráva komise Kongresu, která analyzovala situaci v Iráku a doporučila, jak postupovat. Zprávu zveřejnila ve středu. Plyne z ní, že by se američtí vojáci neměli přímo angažovat v bojích, ale podporovat iráckou armádu. [celá zpráva] Vyzvala také Washington k zahájení diplomatické ofenzivy na Blízkém východě včetně přímých jednání s Íránem a Sýrií.

Bush nejprve porovná doporučení obsažená ve zprávě kongresové  komise se dvěma dalšími studiemi k Iráku, jejichž vypracování si zadal. Ke zprávě kongresové komise uvedl pouze: "Pravděpodobně nebudeme souhlasit s každým z návrhů." Administrativa amerického prezidenta George Bushe nezačne jednat s Íránem, dokud Teherán nezastaví své jaderné aktivity. Oznámil to Bílý dům v reakci na zprávu Kongresu o situaci v Iráku.

Bush ale souhlasí se stažením hlavní části amerických bojových do první třetiny roku 2008. Podobný názor totiž vyjádřili i američtí generálové.

O Iráku bude ve čtvrtek jednat George Bush s britským premiérem Tonym Blairem. Blair podpoří hlasy doporučující jednání se Sýrií a Íránem bez jejichž spolupráce zřejmě ani supervelmoc USA nedokáže zastavit násilí v Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám