Hlavní obsah

Pákistán kvůli návštěvě prince Charlese odložil popravu Brita

ČTK, Novinky, Amnesty International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pákistánská vláda odložila na prosinec kontroverzní popravu britského občana, která měla být vykonána v době návštěvy britského korunního prince Charlese. Brit byl obviněn z vraždy taxikáře, ale ačkoli ho státní soud osvobodil, islámský tribunál rozhodl, že bude popraven oběšením. Charles přijede se svou manželkou do Pákistánu na přelomu října a listopadu.

Článek

Odsouzený Mirza Tahir Hussain z Leedsu byl obviněn, že v roce 1988 zastřelil taxikáře. Hájil se tím, že se ho oběť pokusila sexuálně zneužít a že výstřel z pistole vyšel náhodou při rvačce, která následovala.

Soud ho sice osvobodil, ale islámský tribunál ho v roce 1998 odsoudil k smrti oběšením. Jeho odvolání k nejvyššímu soudu Pákistánu a žádost o milost k prezidentovi byly zamítnuty.

Úřady žádost o milost z Británie odmítají

Princ Charles se do záležitosti osobně vložil a stejně jako premiér Tony Blair požádal o milost. Pákistánské úřady ji prozatím odmítají. Do tohoto sporu Charles a vévodkyně z Cornwallu ohlásili návštěvu na konec října a začátek listopadu, tedy na dobu, na niž byl doposavad stanoven termín popravy.

Charles dal Pákistánu najevo, že není možné, aby byl hostem země ve chvíli, kdy popravuje poddaného jeho matky.

Britská organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) vydala prohlášení, podle kterého je pákistánský soudní systém natolik problematický, že by trest smrti neměl vůbec vynášet.

Podle webových stránek organizace byo v minulém roce v Pákistánu odsouzeno k smrti nejméně 241 lidí, z toho 35 bylo popraveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám