Hlavní obsah

Ruská vláda čelí hlasování o důvěře

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V ruské Státní dumě se bude ve středu hlasovat o důvěře vládě premiéra Michaila Kasjanova. Stane se tak z podnětu liberální frakce Jabloko vedené Grigorijem Javlinským, která dokázala pod svůj návrh shromáždit podpisy 103 poslanců, čímž byl tento bod automaticky zařazen na program schůze dumy.

Článek

Vzhledem k poměru hlasů v dumě je málo pravděpodobné, že by vláda důvěru nezískala: na stranu opozičního Jabloka a komunistů (jejichž hlasy převažovaly pod návrhem) by se totiž museli postavit i poslanci dvou silných stran - Jednota a Vlast - Celé Rusko - stojících za prezidentem Vladimírem Putinem. Kdyby vláda přece jen důvěru nedostala, musel by prezident odvolat premiéra nebo rozpustit parlament.

Javlinského Jabloko a komunisté přes malou šanci na úspěch hru o důvěře vládě zahájili. Před blížícími se parlamentními volbami, které se uskuteční v prosinci, na sebe chtějí upozornit. Ke vhodné době si zvolili i vhodné argumenty: poukazují zejména na neúspěchy vlády v hospodářské a sociální oblasti. První je tradiční doménou liberálů, druhé komunistů.

Putin: vláda potřebuje nový impuls

Ruská agentura RIA-Novosti v úterý přinesla článek Javlinského, v němž jsou uvedeny i další důvody: nečinnost vlády vůči korupci a byrokracii v zemi, faktické přerušení daňové reformy, přílišná celní a měnová regulace, administrativní tlak na malé a střední podnikatele, zřeknutí se svobodné konkurence a v neposlední řadě i obrana zájmů monopolů, hospodářských kolosů pocházejících ještě ze sovětského období.

I když premiér Kasjanov se svou vládou hlasování o důvěře úspěšně přečká, není jeho pozice v čele vlády nijak pevná. Zejména na počátku svého funkčního období platil za zástupce mocenské skupiny bývalého prezidenta Borise Jelcina, a proto média spekulovala o jeho nahrazení. Nakonec zůstal ve funkci déle než tři roky. Nedávno však prezident Putin v projevu o stavu federace řekl, že vláda "potřebuje nový impuls a také jej dostane".

Kasjanovovo křeslo se od té doby dost houpe. Putinovy záměry lze sice těžko odhadnout, ale leccos naznačilo jeho konstatování, že příští vláda by měla být sestavena na základě výsledků voleb do dumy. Pak by se mohl ruský vládní systém více přiblížit tradičnímu pojetí parlamentní demokracie. Druhá varianta- pokud by se nezůstalo u současného stavu - by znamenala, že by se do čela vlády postavil sám Putin. Pak by se vláda podobala spíše americkému vzoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám