Hlavní obsah

Start raketoplánů možná pozdrží další problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vyšetřovatelé havárie amerického raketoplánu Columbia objevili nový problém, který se týká úchytů vnějších raketových motorů a který by mohl zpozdit obnovení letů zbývajících třech raketoplánů.

Článek

Jak ve čtvrtek uvedl vedoucí vyšetřovací komise Harold Gehman, nebyla nově zjištěná chyba příčinou havárie Columbie 1. února. Komise se obává, že by se mohly po startu ulomit kousky 18kilogramových a 60 centimetrů úchytných šroubů a narazit do citlivého povrchu raketoplánu.

Dva vnější raketové motory jsou těmito šrouby uchyceny k vnější palivové nádrži a asi po 45 kilometrech letu po startu se od ní oddělí. Simultánní oddělení 45 metrů dlouhých motorů zajišťují malé nálože na šroubech. Podle Gehmana je problém v tzv. "chytači šroubů", tedy kovovém kontejneru, který je umístěn na vnější palivové nádrži pod raketoplánem. Jeho úkolem je zachytit kousky úchytných šroubů po odpadnutí vnějších motorů. Tyto kontejnery nejsou tak robustní, jak bychom chtěli, řekl Gehman.

Podle dalšího člena komise Johna Barryho by objevená chyba mohla zpozdit další lety raketoplánů. Vyšetřovatelé se ale shodují v tom, že úchytný šroub s největší pravděpodobností nepřispěl ke katastrofě Columbie. Nicméně štěpiny těchto šroubů by podle nich mohly v budoucnu způsobit stejně nebezpečné poškození žáruvzdorného povrchu raketoplánu, jaké způsobilo havárii Columbie.

Komise nadále pracuje s hypotézou, podle níž levé křídlo Columbie krátce po startu 26. ledna poškodil kus utržené izolace z vnější palivové nádrže.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt přišla během několika vteřin

Z celého světa začínají přicházet první spekulace odborníků o tom, co mohlo neštěstí Columbie způsobit. Záběry televize, kdy z raketoplánu na jasně modrém nebi...

DOBYVATELÉ ORBITU 1.: Columbia byla první

Raketoplán Columbia byl nejstarším strojem ve flotile NASA. Vyroben byl v rámci amerického vývojového programu Space Shuttle. V roce 1981 se stal prvním...

Výběr článků

Načítám