Hlavní obsah

Bush a Putin si notovali o Blízkém východě

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Prezidenti USA a Ruska George Bush a Vladimir Putin spolu strávili večer, po kterém si Američan pochvaloval ruskou pohostinnost. Hovořili spolu i o ožehavých tématech současné světové politiky, podobný postoj mají oba vůdci ke konfiktům mezi Izraelem a jeho arabskými soky.

Článek

Bush řekl, že má obavy z dalšího násilí na Blízkém východě. Zároveň však dodal, že příčinou zostření konfliktu a operací izraelské armády v Libanonu je únos dvou izraelských vojáků členy militantního islamistického Hizballáhu.

"Nejlepší cestou k tomu, jak zastavit násilí, je podle mého mínění ujasnit si především, proč k tomuto násilí vůbec došlo," citovala agentura ČTK Bushe. "Proto, že Hizballáh zahájil raketové útoky z Libanonu na Izrael, a proto, že Hizballáh zajal dva izraelské vojáky."

Putin také odsoudil únos izraelských vojáků, nicméně zdůraznil, že by reakce Izraele měla být přiměřená. Podle hlavy Ruské federace by měla být izraelská ofenzíva pozastavena, přednost by měla dostat diplomacie.

Řeč byla i o WTO a Íránu

Americký prezident podpořil vstup Ruska do Světové obchodní organizace (WTO), nicméně dodal, že konečné slovo bude mít americký Kongres. Putin řekl, že doufá, že Rusko brzy stane členem WTO, mohl by k tomu prý pomoci i jeho přátelský vztah s Bushem.

Bush s Putinem hovořili i o jaderném nebezpečí ze strany Severní Koreje a Íránu. Oba státníci prohlásili, že by členové osy zla měli lépe spolupracovat s mezinárodním společenstvím. Bush podotkl, že s Ruskem budou USA spolupracovat v otázce omezení íránského jaderného programu, označil to za "významný pokrok".

Bush s Putinem se dále domluvili na účasti na projektu globálního energetického paktu. Obě hlavy států přislíbily, že se budou snažit o omezení počtu jaderných zbraní ve zbrojních arzenálech USA a Ruska.

Po večeři došlo i na filozofii

Bush vypíchl, že rusko-americké vztahy jsou dobré. Uvedl, že jej prezident Putin znamenitě pohostil. Prý spolu diskutovali i o filozofických otázkách, jejichž obsah však oba politici odmítli prozradit.

Bush se prý Putina ptal i na otázky ochrany lidských práv. Bush dokonce dal Rusům jako příklad Irák, kde funguje svoboda tisku a náboženství. Ruského prezidenta taková zmínka zaskočila, po chvíli ale zdůraznil, že si v Rusku nepřeje demokracii, která je v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám