Hlavní obsah

Bush kritizuje tisk, že ohrozil boj s teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush obvinil v pondělí americká média, že ohrozila probíhající válku proti terorismu, když zveřejnila podrobnosti o americkém programu sledování finančních transakcí. V pátek informoval list The New York Times, že americká vláda za pomoci bankovních skupin monitoruje převody peněz ve světě a takto dopadla některé členy al-Kajdá.

Článek

List uvedl, že jednal ve veřejném zájmu. Pravicoví polici však požadují, aby byli redaktoři obviněni ze zrady. List totiž pravidelně kritizuje vládu prezidenta Bushe a její kroky.

Republikánský předseda výboru pro bezpečnost v Kongresu Peter King sdělil: "The New York Times upřednostňuje svůj vlastní arogantní elitářský levičácký program před zájmy amerického lidu."

Noviny však odmítly veškerá obvinění. "List se choval trpělivě a s citem," uvedl jeho editor Bill Kellner a popřel, že by zveřejnění informace o sledování finančních transakcí vyvolalo bezpečností rizika. Sdělil, že bankéři budou dále spolupracovat a teroristé dávno vědí, že finanční transakce se monitorují.

List zveřejnil, že CIA získala přístup k záznamům převodů ve velkých bankách. Použila k tomu bankovního kódu SWIFT používaného při mezinárodních finančních transakcí. Právě na základě sledování těchto transakcí se jí podařilo zadržet některé členy al-Kajdá.

Bush na článek reagoval velmi negativně.  Při takovýchto odhaleních tisku je podle něj "těžké vyhrát válku proti terorismu".  Zprávu New York Times totiž převzaly další listy. "Jsme ve válce se skupinou lidí, která chce uškodit USA. Zveřejnění programu (sledování finančních toků) v tisku je velkým poškozením USA," řekl Bush .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám