Hlavní obsah

Švýcarsko zmařilo teroristům plán sestřelit izraelské letadlo

Novinky, DPA, vpl, bt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERN/OTTAWA

Letadlo izraelských aerolinií El Al těsně po vzletu, nebo krátce před přistáním, chtěla podle policejních zdrojů v prosinci 2005 sestřelit ve Švýcarsku teroristická buňka, jejíž záměry zmařily švýcarské tajné služby.

Článek

Švýcarská média v pátek s odvoláním na vyšetřovatele uvedla, že zasažen měl být stroj na letišti v Ženevě, takže na určitý čas musely být lety na lince Ženeva-Tel Aviv preventivně odkloněny do Curychu. Úřady přitom odmítly teorii, podle níž měli být domnělí teroristé vybaveni raketou země-vzduch.

Spolková generální prokuratura potvrdila, že bezpečnostní složky v sérii razií zahájených v polovině května zatkly celkem sedm lidí severoafrického původu a že zatýkání pokračuje v dalších evropských zemích. "Lidé zatčení ve Švýcarsku udržovali styky s podobnými buňkami ve Francii a Španělsku, které úřady také rozbily," uvedla mluvčí prokuratury Ingrid Hasseová.

Jeden ze členů švýcarské buňky měl vazby na Muhammada Ašrafa alias Abd ar-Rahmána Táhirího, kterého Španělsko obvinilo z plánování bombového útoku na madridský národní soud v roce 2004 a kterého Švýcarsko vyhostilo v dubnu 2005.

Teroristé na sebe upozornili již v roce 2005 sérií loupeží v oblasti Curychu, jimiž chtěli financovat své operace. Policie jim však přišla na stopu a odhalila jejich síť dřív, než přikročili k činu.

Skupina 12 dospělých a pěti mladistvých, které v sobotu pozatýkala kanadská policie, si za cíl svých útoků vybrala budovy Torontské burzy cenných papírů, armády a Kanadské bezpečnostní a zpravodajské služby CSIS, před které chtěla umístit nákladní automobily s bombami. Televize CBS už ve středu oznámila, že prokuratura viní část zatčených z plánů obsadit parlament, vzít politiky za rukojmí a popravit je, pokud Kanada nestáhne vojáky z Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám