Hlavní obsah

Monarcha rekordman slaví 60 let na trůnu

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové módní horečce propadly milióny Thajců. Jako diví - často za přemrštěné ceny - horečně nakupují žlutá trička, aby v nich vyjádřili loajalitu svému zbožňovanému králi Pchúmipchonu Adundétovi neboli Rámovi IX. Ten v pátek slaví 60. výročí nástupu na trůn. Žlutá je pro Thajce barva, s níž spojují den králova narození: pondělí.

Článek

"S manželem nosíme teď žlutá trička každý den," říká prodavačka potravin z Bangkoku Premchit Klomkonová. "Musím sehnat ale ještě deset triček pro synovce a neteře," dodává Premchit, která vystavuje na odiv i další módní hit -žlutý plastový náramek s nápisem "Miluji krále".

Vůbec nejdéle vládnoucí panovník současnosti (v historických tabulkách vede egyptský král Pepi II., který kolem roku 2240 před Kristem prý vládl přes 90 let, před francouzským Ludvíkem XIV., jenž panoval 72 let), se narodil v roce 1927 v americké Cambridgi (stát Massachusetts), kde jeho otec, siamský princ Mahidola, studoval medicínu. Na trůn usedl jako 18letý v den, kdy jeho starší bratr, král Ananda, za ne zcela objasněných okolností zemřel.

Pro většinu z 63 miliónů Thajců znamená král jednu z mála konstant bouřlivé moderní historie země, jež se posunula od absolutní monarchie - svržené v roce 1932 -k moderní demokracii, s 19 vojenskými převraty nebo pokusy o ně na této cestě.

Politici se kvůli králi nebudou hádat

Jako hlava konstituční monarchie má panovník malou politickou moc, ale jako široce respektovaná i vzdělaná osobnost se umí zhostit role ústavní pojistky. Platí to i o dnešní politické krizi v zemi, kterou nastartovaly začátkem roku masové protesty proti vládě miliardáře Tchaksina Šinavatry.

Dubnové volby, které vláda vypsala, nepřinesly rozuzlení a protesty pokračovaly. Král tehdy vyzval ústavní soud, aby našel řešení pro politický "zmatek", a výsledek se rychle dostavil: soud označil volby za neplatné a rozhodl, že v říjnu se budou konat volby nové. "Král ukázal cestu z krize a nyní je na Thajcích, aby si jí prošli. Dveře byly otevřeny," komentoval panovníkovu intervenci profesor Thitinan Pongsudhirak z prestižní univerzity Čulalongkorn.

Vládní strana Thajci milují Thajsko a opozice nakonec v úterý daly králi vzácný dárek. Oznámily, že během pětidenních oslav jeho intronizace se přestanou hádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám