Hlavní obsah

Bezzemci zaútočili na brazilský parlament, dealeři postřelili školáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASÍLIA/RIO DE JANIERO

Dvacet zraněných policistů, desítky zatčených demonstrantů, rozbitá okna a poničený majetek - taková je bilance pokusu brazilských zemědělců předat poslancům protest proti průtahům v plnění pozemkové reformy.

Článek

Třem stovkám příslušníků radikálního křídla Hnutí bezzemků (MST-MLST) došla v úterý trpělivost, když v metropoli Brasília před vchodem do parlamentu čekali, až je ostraha vpustí dovnitř.

"Policie nás napadla, museli jsme reagovat," ospravedlňoval násilné vniknutí do budovy a ničení zařízení šéf radikálů Bruno Maranhao.

Demonstranti pronikli do parlamentního zázemí a do kuloárů, kde rozbíjeli zařízení; policie je zastavila až přede dveřmi jednacího sálu, kde rokovali poslanci dolní komory. Zklidněný dav se pak shromáždil ve vstupním prostoru budovy a chtěl dál jednat o reformě, podpoře zemědělství a dluzích rolníků, ale šéf sněmovny Aldo Rebelo ostraze nařídil násilníky pozatýkat. Demonstranti proto parlament opustili a odjeli z města, jenže policie je v okolí metropole zastavila a organizátory zadržela. Celou akci sledovaly televizní kamery.

Protest zkomplikuje šance na říjnové znovuzvolení Luly da Silvy prezidentem. Akci MST zkritizoval, i když předtím se bezzemků zastával. MST mu vyčítá, že při nástupu do funkce slíbil rozdat 400 tisícům rodinám neobdělávanou půdu, ale pozemková reforma uvízla ani ne v polovině.

Při přestřelce bylo zraněno 17 žáků

Sedmnáct 17 dětí bylo zraněno při středeční přestřelce v brazilském Rio de Janeiru. Drogoví dealeři začali střílet na policisty, kteří při operaci zamířené na kradená vozidla zastavili motocyklistu. Policisté prý podle některých zdrojů palbu neopětovali

Děti byly ve třídě. Učitelka jim po prvních výstřelech řekla, ať se si lehnou na zem, některé se však daly v panice na útěk. "Byly zoufalé. Každý se snažil schovat," uvedl jeden ze svědků. Osm dětí bylo převezeno do nemocnice; pět z nich utrpělo přímé zásahy a muselo být operováno. Devět dalších zranily úlomky. Ve škole bylo asi 300 žáků ve věku od šesti do 14 let.

V asi šestimilionovém Riu de Janeiru, kde chudinské favely kontrolují drogové gangy, jsou násilnosti poměrně běžné. V roce 2004 přišlo při střetech o život asi 980 údajných zločinců  a více než 50 policistů. Organizace na ochranu lidských práv ale tvrdí, že některé lidi zabili příslušníci bezpečnostních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám