Hlavní obsah

Klíčový svědek aféry Clearstream odmítl vypovídat

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský generál ve výslužbě Philippe Rondot, který je jednou z klíčových figur aféry Clearstream, otřásající vládou premiéra Dominiqua de Villepina, v pondělí odmítl vypovídat před vyšetřujícími soudci v záležitosti tohoto skandálu.

Článek

Bývalý voják opustil pařížskou kancelář vyšetřovatelů bez toho, aniž cokoli sdělil novinářům. U vyšetřovatelů strávil hodinu a půl. Jeho advokát pak tisku upřesnil, že Rondot odmítl vypovídat s tím, že mu bylo odepřeno právo seznámit se se všemi materiály týkajícími se tohoto skandálu.

Rondot je bývalým čelným představitelem tajné služby, která v roce 2004 prověřovala, zda ministr vnitra Nicolas Sarkozy a další politici a manažeři nemají v zahraničí konta, kam jim měly chodit úplatky za prodej francouzských fregat na Tchaj-wan.

Šetření ale potvrdilo, že seznam údajných majitelů tajných kont byl zfalšovaný. Prověření celé věci měl nařídit de Villepin, aby prý získal na svého vnitrostranického rivala Sarkozyho kompromitující informace. Premiér obvinění kategoricky odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám