Hlavní obsah

Severní Korea zřejmě chystá rakety i na USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Ortodoxní komunistický režim v Severní Koreji údajně připravuje balistickou raketu, jež by měla být schopná zasáhnout i území úhlavního nepřítele - Spojených států amerických. O chystaném kroku země pod vedením vůdce Kim Čong-ila informovala japonská média.

Článek

Televizní stanice NHK uvedla, že u odpalovacího zařízení v severovýchodní části KLDR byly údajně na satelitních snímcích zjištěny známky aktivit, která by mohly ukazovat na vypuštění rakety v blízké budoucnosti. Mohlo jít prý o raketu Tepodong-2 o délce 35 metrů.

Severní Korea v srpnu 1998 zaskočila mezinárodní společenství, když vystřelila raketu Tepodong-1. Jedna její část přeletěla nad Japonskem a spadla do Tichého oceánu. Tokio od té doby sleduje vývoj raketové technologie v KLDR s obavami. Pchjongjang však tehdy prohlásil, že šlo o pokus vyslat satelit na oběžnou dráhu kolem Země.

Šéf úřadu japonské vlády Šinzó Abe, který je v zemi označován i za možného budoucího premiéra, bez dalších podrobností v reakci na zprávu řekl, že kabinet "v tuto chvíli necítí, že by zde bylo bezprostřední nebezpečí vypuštění rakety".

Tepodong-2 je severokorejskou zbraní s největším doletem. Pokud by šlo o upravenou verzi, mohla by mít dolet 15 tisíc kilometrů, uvedla NHK. Tím pádem by mohla zasáhnout i celé území USA.

Zpráva přichází v době, kdy šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu, který se účastní KLDR, Jižní Korea, Čína, Japonsko, USA a Rusko, uvízly na mrtvém bodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám