Hlavní obsah

OSN po třinácti letech zrušila sankce vůči Iráku

CNN, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN hlasy 14 z 15 svých členů rozhodla zrušit 13 let trvající sankce vůči Iráku, kromě zbrojních. Nově přijatá rezoluce svěřila spojencům rozsáhlé pravomoci při správě Iráku do ustavení vlády, čímž fakticky legalizovala jejich invazi. Zároveň vymezila OSN nezávislou úlohu při obnově země. Novou rezoluci nakonec podpořila i Sýrie.

Článek

Rezoluce číslo 1483 předložená USA a Británií v řadě bodů ustoupila požadavkům hlavních odpůrců války - Francii, Rusku, Číně a Německu - a prošla pak i s jejich souhlasem. Pouze velvyslanec Sýrie hlasování bojkotoval a nedostavil.

Sýrie, jediný arabský člen Rady bezpečnosti OSN, v noci na dnešek oznámila, že "pokud by se na ni nepospíchalo", hlasovala by také pro. Napsala to agentura Reuters.

"Jsme si jisti, že bychom hlasovali pro rezoluci, i když nejsme přesvědčeni, že by odpovídala aspiracím iráckého lidu a jejich očekávání, že se jejich země stane opět suverénní, jednotnou a využívající přírodní bohatství ve prospěch obyvatel," řekl o řadu hodin pozděj syrský zástupce v OSN Fajsal Mekdad.

Toto naše stanovisko ale nesmí být v žádném případě interpretováno jako změna syrského stanoviska, které odmítá válku v Iráku jako neoprávněnou," dodal.

Powell chválil Francii

Šéf americké diplomacie Colin Powell ve čtvrtek po příletu do Paříže, kde se zúčastní summitu skupiny zemí G8, ocenil francouzský souhlas v OSN a označil jej za správný krok, který opět obě země sblížil.

Podle Powella je třeba pracovat na obrušování třecích ploch, které jsou důsledkem neshod mezi USA na jedné straně a Francií, Německem a Ruskem, které byly rozhodně proti americké válce v Iráku, na straně druhé.

Ministrův francouzský protějšek Dominique de Villepin ještě před hlasováním v RB prohlásil, že "i když text (rezoluce) nejde tak daleko, jak bychom chtěli, rozhodli jsme se tuto rezoluci podpořit". Podle De Villepina dokument v každém případě "vrací OSN do hry".

Společný rámec

Americký velvyslanec v OSN John Negroponte po hlasování prohlásil, že "zrušení sankcí představuje závažnou událost pro lid Iráku," který byl podle jeho slov přes deset let odříznut od světové ekonomiky.

Zástupce Francie velvyslanec Jean-Marc de la Sabliere vyjádřil naději, že rezoluce 1483 "nyní poskytuje věrohodný rámec, v němž mezinárodní společenství může iráckému lidu poskytnout pomoc."

"V této rezoluci, jsme nechali za sebou různice minulosti pro irácký lid," uvedl německý velvyslanec v OSN Günter Pleuger.

Relativně rychlé přijetí dokumentu ostře kontrastovalo s předchozími vleklými spory v RB o legalitu války proti Iráku. Britský velvyslanec v OSN Jeremy Greenstock soudí, že "lidé se chtějí pohnout kupředu a přispět k tomu, aby skončilo období okupace a aby Američany a nás dostali ven".

Reklama

Výběr článků

Načítám