Hlavní obsah

Rakousko má první podezření na výskyt ptačí chřipky u drůbeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

První podezření na výskyt vysoce nakažlivého viru H5N1 ptačí chřipky u chovné drůbeže se objevilo v Rakousku. O případu v sobotu informovalo ministerstvo zdravotnictví. Nález je hlášen z jihorakouské spolkové země Štýrsko. Přesné místo ale úřad nesdělil.

Článek

Další informace úřad uvolní v neděli odpoledne. "Vzhledem k tomu, že nyní jde o případ podezření, prosíme o pochopení, že jméno podniku nemůžeme do doručení výsledku vyšetření oznámit," informoval úřad štýrské zemské vlády.

Podle mluvčí rakouské ministryně zdravotnictví mohla být drůbež i otrávena. Podnětem k podezření bylo zvýšení úhynu drůbeže v chovu. Podle ministerstva ale údajně konzumentům drůbežího masa díky kontrolám drůbežáren a chovů nehrozí žádné nebezpečí.

Úřady uzavřely příslušný chov do karantény, jeho provozovateli a zaměstnancům sdělily všechny potřebné informace a urychleně zaslaly vzorky na testy do Rakouské agentury pro zdraví a bezpečnost výživy v Mödlingu.

V Rakousku byl zaznamenán první výskyt ptačí chřipky u opeřenců v polovině února. Od té doby byly nalezeny desítky uhynulých ptáků s H5N1, v drtivé většině ve Štýrsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám