Hlavní obsah

Na Ukrajině vzniká oranžová koalice

ČTK, Novinky, ITAR-TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Proreformní síly v Kyjevě podepsaly o memorandum o spolupráci. Zveřejněno bylo ve středu. Na společném postupu se dohodli prezident Viktor Juščenko, bývalá premiérka Julije Tymošenková a šéf socialistů Aleksandr Moroz. Chtějí čelit nástupu proruské Strany regionů, která volby vyhrála. Definitivní výsledky však stále ještě nejsou známy. Pokračuje sčítání hlasů.

Článek

Výsledky přitom měly být známy v úterý. Podle prezidenta Viktora Juščenka zpoždění vyvolává obavy, že dochází k podvodům. Ústřední volební komise ale politické motivy zdlouhavého sčítání popřela.

Po sečtení 95 procent hlasů získala Strana regionů proruského Viktora Janukovyče 31,59 procenta voličů. Jako druhý se umístil Blok Julije Tymošenkové s 22,37 procenta hlasů a třetí je se 14,34 procenta hlasů koalice Naše Ukrajina, podporující prezidenta. Do parlamentu se dostanou ještě socialisté, které podpořilo 5,83 procenta voličů, a komunisté s 3,64 procenty hlasů. Aktuální čísla odpovídají původním prognózám, první průběžné výsledky přinášely menší rozdíly a menší náskok Strany regionů.

Tymošenková se může vrátit na premiérské křeslo

V memorandu se strany dříve podporující oranžovou revoluci dohodly, že místo premiéra obsadí zástupce strany, která získala nejvíce hlasů mezi koaličními partnery. To znamená, že by se do křesla premiéra mohla vrátit Tymošenková, kterou loni Juščenko odvolal. Tymošenková také hned po zveřejnění předběžných výsledků nabídla obnovení oranžové koalice za podmínky, že se stane premiérkou.

Proti kandidatuře Tymošenkové se stavěl nejen prezident. Neradi by ji viděli i investoři z Ruska, kteří se bojí jejího rozhodnutí revidovat všechny privatizační projekty provedené za minulého režimu.

Ukrajina chce dobré vztahy s EU i Ruskem

Zúčastněné strany se také dohodly, že nedopustí "federalizaci země" na oblast s většinovými Ukrajinci a ruskojazyčnou oblast na východě, která před rokem a půl požadovala autonoomii. Míní dodržovat "strategický kurs na integraci Ukrajiny do EU a stabilní dobré vztahy s Ruskou federací i všemi sousedy".

Možné spojení Janukovyče s Juščenkem, kterému se Janukovyč nebránil, tak zřejmě padne. Socialisté pohrozili, že přejdou do opozice, pokud se prezident spojí s Janukovyčem. Strana regionů a Naše Ukrajina nemá většinu. 

Reklama

Související články

Juščenko složí v neděli prezidentský slib

Vítěz druhých ukrajinských prezidentských voleb Viktor Juščenko se nového úřadu oficiálně ujme v neděli 23. ledna, a to při slavnostní inauguraci. Umožnil...

Výběr článků

Načítám