Hlavní obsah

Olmert: Zeď bude izraelskou hranicí

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Východní hranice židovského státu bude tvořit tzv. bezpečnostní bariéra, již Izrael buduje na okupovaném západním břehu Jordánu. Prohlásil to úřadující izraelský premiér Ehud Olmert, který prohlásil, že v příštích čtyřech letech míní stanovit definitivní hranice Izraele. S odstupem tří let tak potvrdil příčinu trvalých výhrad Palestinců.

Článek

"Soustředíme se za linií plotu," řekl Olmert listu Ma´ariv, čímž myslel bariéru tvořenou v některých úsecích i osm metrů vysokou betonovou zdí. "Velké bloky osad si ponecháme a rozšíříme, Jeruzalém zůstane jednotný," prohlásil dále, a dal tak najevo, že Palestinci nemohou počítat ani s kontrolou Chrámové hory s mešitou al-Aksá.

Už ve středu Olmert řekl deníku The Jerusalem Post, že trvalou hranici mezi Izraelem a palestinskými územími chce vytvořit do čtyř let. "Na konci tohoto procesu budeme zcela odděleni od palestinského obyvatelstva, za plotem nebude žádný Žid, kterého bychom museli bránit," řekl k dosavadní existenci desítek tisíc židovských kolonistů v Palestině.

Palestinci, ochránci lidských práv i Mezinárodní soudní dvůr dosud kritizovali především fakt, že bariéra, vysvětlovaná jako prevence před pronikáním teroristů a zbraní do Izraele, výrazně zasahuje do života arabských obyvatel, neboť je celá vedená po anektovaných a okupovaných palestinských územích. Podezření Palestinců, že stavba nakonec bude hranicí, izraelští činitelé vyvraceli s tím, že ji lze "kdykoli zase rozmontovat nebo přesunout".

"Vyhlášení války"

Předseda nového palestinského parlamentu zvolený za vítězné radikální hnutí Hamás Abd al-Azíz Duvajk v reakci na odhalené záměry Izraele prohlásil, že "porušují veškeré mezinárodní rezoluce". "Izrael jedná, jako by tu nikdo jiný neexistoval," řekl agentuře DPA. Exilový vůdce Hamásu Chálid Mišal prohlásil, že Olmertův plán je "vyhlášením války Palestincům".

Také Sáib Irikát z dosud vládnoucího palestinského hnutí Fatah záměr židovského státu odsoudil. "Olmert nemůže určovat palestinské hranice tím, že je bude diktovat. Míru a bezpečnosti nedosáhne zdí a oddělením Palestinců," řekl.

Olmert vede do voleb chystaných na 28. březen centristický blok Kadima, který má předpoklady obsadit asi třetinu ze 120 parlamentních křesel. S výroky, z nichž vyplývá úmysl definitivně zabrat bez jednání s Palestinci podstatnou část západního břehu, však narazil i u radikální pravice, která šéfa vlády obviňuje ze zrady sionistických ideálů a zájmů Izraele. Už když výstavba bariéry začínala, podporovala ji hlavně levice, zatímco krajní pravici vadilo, že si Izrael touto stavbou zavře možnost udržení dalších částí západního břehu a že bude muset zlikvidovat mnoho tamních židovských osad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám