Hlavní obsah

Sabotáže připravily Gruzii o plyn a část elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Dva nedělní výbuchy na ruském plynovodu, který dodává plyn do Gruzie a Arménie, a další exploze, která poškodila vysoké elektrické vedení, dostaly Gruzii do energetické krize. Gruzínský prezident podezřívá ze sabotáží Moskvu. Ta to sktriktně odmítá.

Článek

Výbuch, který poškodil elektrické vedení, nastal v kavkazské Karačejevsko-čerkeské republice na hranicích Gruzie krátce poté, co dvě exploze v jihoruské Severní Osetii poškodily plynovod přivádějící plyn z Ruska do Gruzie a odtud do Arménie.

V porovnání s normální denní spotřebou elektřiny v Gruzii, která je 1600 megawattů, činí podle gruzínského náměstka ministerstva energetiky Aleka Chetagurova nynější deficit 250 megawattů.

Gruzie, kterou nyní sužují velké mrazy, dostává energii z Ruska ještě dalším vedením, řekl Chetagurov a dodal, že bude zřejmě třeba zvýšit dovoz energie z Turecka.

Gruzie tvrdí, že za sabotáží je Rusko

Pokud jde o plyn, Gruzie je na jeho dodávkách z Ruska plně závislá. Většina gruzínských elektráren je totiž poháněná právě tímto plynem. Kvůli poškození plynovodu teď čelí země čelí energetické krizi. Podobně je na tom i sousední Arménie.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili z výpadku dodávek plynu ostře obvinil Moskvu. "To, co se stalo, je naprosto pobuřující. Máme co do činění s odporným vydíráním ze strany lidí, kteří se nechtějí chovat civilizovaně," řekl gruzínský prezident. Podtrhl, že Rusko si k přerušení dodávek plynu vybralo to nejchladnější období roku v Gruzii.

Saakašvili řekl, že Gruzii postihl stejný osud jako Ukrajinu, které Rusko nedávno přerušilo dodávky plynu kvůli sporu o cenu. "Myslím, že svět by měl takovému chování věnovat pozornost. Včera to byla Ukrajina, dnes Gruzie a zítra se to může týkat kohokoli, komu Rusko prodává plyn a elektřinu," upozornil.

Rusové nařčení popírají

Z Ruska zatím na Saakašviliho slova nikdo neragoval. Ruské tiskové agentury citovaly nejmenované bezpečnostní činitele, kteří prohlásili, že ze sabotáže podezírají protimoskevské rebely, kteří v tomto převážně muslimském kavkazském regionu často útočí.

Teploty v gruzínské metropoli Tbilisi klesly na minus pět stupňů Celsia. Podle místních energetiků budou budou zásoby plynu vyčerpány v neděli večer. Před obchody s petrolejem, palivovým dřívím a propanbutanovými lahvemi se vytvořily fronty. Děti nepůjdou v pondělí do školy.

I v uplynulých letech plynovody a ropovody na neklidném jihu Ruska občas poškodily exploze, které vyšetřovatelé označovali za sabotáže. Dodávky plynu to ale nikdy nepřerušilo ve větším rozsahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám