Hlavní obsah

Velvyslanec USA v Afghánistánu unikl atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KANDAHÁR

Sebevražedný atentátník se ve čtvrtek odpálil v centru afghánského Tarín Kút v provincii Uzurgán v den, kdy byl ve městě na návštěvě americký velvyslanec. Výbuch zabil deset lidí a padesát jich zranil. Americký velvyslanec se svým doprovodem byl v té době v půl kilometru vzdáleném domě guvernéra a vyvázl nezraněn.

Článek

Útočník vyhodil svůj automobil do povětří poblíž hloučku afghánských policistů v uruzgánské metropoli Tarín Kút, sdělil mluvčí guvernéra provincie Abdulláh Džan: "Byl to sebevražedný útok. Zatím nevíme, kolik obětí pochází z řad civilistů a kolik je policistů."

K atentátu se v telefonátu agentuře AP přihlásilo prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Júsufa hnutí Tálibán, které prý mělo zprávy o chystané návštěvě "vysokých amerických představitelů" ve městě. Podle něj měl být útok namířen na Američany, nálož ale explodovala předčasně.

Sebevražedné útoky jsou v posledních měsících v Afghánistánu stále častější. Minulý týden velitel Tálibánu mulla Dadulláh prohlásil, že v zemi je připraveno více než 200 radikálů, kteří jsou ochotni položit svůj život při atentátech na americké síly a jejich spojence. Situace se zhoršila už loni, kdy při útocích zemřelo na 1600 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám